Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egres, Mandula, Gesztenye - Te elneveznéd egy gyümölcsről a gyerekedet?

Szerző: Bagaméri Viki

2021. június 22.

Forrás: babaszoba.hu

Egészen sok olyan nevet találhatunk az anyakönyvezhető keresztnevek között, amelyek gyümölcsök nevéből erednek - sőt olykor az anyakönyvezésre javasolt, de végül elutasított nevek között is fel-felbukkan egy gyümölcs, mint legutóbb a Kiwi.

Ha nem áll tőled távol a gondolat, hogy olyan nevet válassz a kicsinek, ami egy gyümölcs nevéből származik, drukkolunk, hogy kislányod szülessen, mert az anyakönyvezhető nevek között - akárcsak a virágnevekből eredő keresztnevek esetében - szinte csak női nevek találhatók. Hoztunk is egy kosárra valót azokból a lánynevekből, amiket gyümölcsök ihlettek.

Te adnál gyümölcsnevet a gyerekednek?

(Getty Images)

Az Alma névről sokan hiszik azt, hogy magyar eredetű és a gyümölcs inspirálta, ez azonban nem igaz: az Alma egy német eredetű név, és azt jelenti: kegyes, tápláló, vagyis nem a gyümölcshöz kapcsolódik!

Ezek a nevek viszont valóban a gyümölcsök nevéből származnak:

Áfonya: magyar eredetű név, ami az áfonya gyümölcsöt szimbolizálja. Elszórtan előforduló, ritkán választott név - bár anyakönyvezhető, nincs hivatalos névnapja, csak javasolt dátumokat találtunk, ezek pedig a következők: január 15., április 15., július 15., október 15.
Barack: magyar eredetű név, amit ez a nyári gyümölcs ihletett. Nagyon ritkán választják a szülők a kislányuknak, pedig anyakönyvezhető. A Barackoknak sincs hivatalos névnapja a naptárban, a javasolt dátumok megegyeznek az Áfonyáéval: január 15., április 15., július 15., október 15.
Egres: magyar eredetű név, amit maga a gyümölcs ihletett. Ritka női névnek számít, anyakönyvezhető, de hivatalos Egres névnapot hiába keresünk a naptárban. Ajánlott névnapjai: január 15., április 15., július 15., október 15.
Eper: ez a magyar eredetű név sem igényel sok magyarázatot, hiszen a szóban forgó gyümölcsöt jelenti. Elszórtan előforduló, anyakönyvezhető név, aminek névnapjai július 8. és 19. Becézett változatban is adható, így akár Eperkének is keresztelheted a kislányodat.
Gesztenye: magyar eredetű ritka név, hivatalos névnap nélkül. Ajánlott névnapok: január 15., április 15., július 15., október 15.
Mandula: magyar eredetű név, ami magát a gyümölcsöt jelenti. Ha másik csonthéjas gyümölcsről neveznéd el a kislányodat, választhatod a Diót és a Mogyorót is - egyiknek sincs hivatalos névnapja, a Manduláknak, a Dióknak és a Mogyoróknak is a január 15., április 15., július 15., október 15. napok valamelyikét ajánlják névnapozásra. (A Pisztácia egyelőre nem szerepel az anyakönyvezhető nevek listáján.)
Málna: magyar eredetű név, ami magát a gyümölcsöt jelenti. Ritkán választják a szülők ezt a kedves hangzású nevet, aminek van hivatalos névnapja is, mégpedig március 25-én.
Szamóca: a többihez hasonlóan ez is magyar eredetű név, ami csak elszórtan fordul elő a kislányok körében. A naptárban sem találni Szamóca névnapot, javasolt névnapjai: január 15., április 15., július 15., október 15.
Ha tetszenek a gyümölcsnevek, de fiad lesz, nem szolgálhatunk jó hírrel: csak egy "gyümölcsöző" fiúnevet találtunk, mégpedig a Mandelt, ami a Mandula germán eredetű változata. Igaz, hogy anyakönyvezhető, de rendkívül ritkán fordul elő. Nem csak magát a gyümölcsöt jelenti ez a név, hanem azt is, hogy "mandulaszemű". Volt, aki szerette volna anyakönyveztetni a Vackor nevet (ami vadkörtét jelent), de az MTA Nyelvművelő és Nyelvi Tanácsadó Kutatócsoportja nem tett eleget a kérésnek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések