Baba

Egészségesebbek az apjukra hasonlító babák?

Ahogy megszületik a kicsi, mindenki tanulmányozni kezdi: kire is hasonlít a legjobban. Egy tanulmány szerint azok a babák előnyösebb helyzetben vannak, akik inkább az apukájukra ütöttek.
2018. Március 17.
A kisbaba egészségét is befolyásolja, hogy mennyit van az apukájával

“Minél jobban hasonlít egy kisbaba az apukájára, annál közelebb érezheti magát az apa is a gyermekéhez, annál többet foglalkozik vele, és így a kötődés is erősebb lesz közöttük” – állítja Wyatt Fisher pszichológus, párkapcsolati tanácsadó. “Ez pedig azzal jár, hogy az apa kész jobban részt venni a baba életében, gondozásában, így a kisbaba is egészségesebb lesz.”

Egy nemrég publikált amerikai kutatásba 715 olyan családot vontak be, amelyekben a kisgyermek csak az édesanyjával élt. Úgy találták, hogy ahol a gyerek jobban hasonlított az apjára, az több időt töltött vele (átlagosan 2 és fél nappal többet), mint ahol inkább az anyára ütött a kicsi. A családok egészségügyi adatait is összehasonlították, ebből pedig az derült ki, hogy a hasonlóság és az együtt töltött idő összefügg azzal is, hogy egyéves korában mennyire egészséges a gyermek.

A kutatás szerzői szerint az egészség nem áll közvetlen kapcsolatban azzal, hogy mennyire hasonlít az apjára a gyerek, de a törékenyebb, egyszülős családokban – ahol az apuka nem él együtt a gyermekkel – rendkívül sok múlhat rajta. A szerzők azt gyanítják, ennek az lehet az oka, hogy a hasonlóság miatt az apa biztosabb lehet abban, hogy valóban övé a gyerek.

“Ha mindkét szülő kiveszi a részét a gyermeknevelésből, a kicsik is több támogatást kapnak, érzelmi és fizikai szinten egyaránt” – mondta dr. Eileen Kennedy-Moore pszichológus. “Mindenkinek mások a jó tulajdonságai, az erősségei. Az apa, még ha nincs is jelen állandóan, olyan dolgokra taníthatja meg a kicsit, amire az anya egyszerűen nem képes.”

A tanulmány szerzői szerint nagyon fontos lenne megértetni a szülőkkel, hogy az apa jelenléte mennyire lényeges, és milyen pozitív hatással van a gyermek testi és lelki egészségére. “Különböző programok, felvilágosító kampányok, tanfolyamok segítségével bátorítani lehetne az apákat, hogy még akkor is több időt legyenek együtt a kisbabájukkal, ha a szülők nem élnek együtt” – írták a tanulmány szerzői, Solomon Polachek és Marlon Tracey.

A tanulmány a Journal of Health Economics című szaklapban jelent meg.

(via/via)

További érdekes cikkeink: