Baba

Egészséges-e a kisbabám?

Néha az anyai aggodalom nem alaptalan, hiszen a később bénulással és értelmi fogyatékossággal járó veleszületett agyi rendellenesség (CP, cerebrális paresis) újszülött korban nehezen ismerhető fel.
2010. Július 14.

Pedig a közepes és enyhe esetekben az időben (az első 7 hónapban, mikor még nem látszik, hogy baj van!) elkezdett neuronhabilitációs kezelésnek köszönhetően a gyermek fejlődését a normális mederbe lehet visszafordítani, ellenkező esetben a kóros irányban indult fejlődés Little-kórt eredményez.

Éveken át tartotta magát az a felfogás, hogy a kisgyermekkorban már szembetűnő bénulást nem lehet az első hónapokban észrevenni. Néhány évtizede fedezték fel azokat a speciális képzettségeket igénylő módszereket, melyek segítségével időben fel lehet ismerni a bajt, de a szakemberek képzését még nem szervezték meg.

Ugyancsak nagy probléma az a tény, hogy az agysérülés korai kórismézése esetében is ma még gyakran nem kezelik a csecsemőket, részben azért, mert a szülő nincs tisztában azzal, hogy milyen jelentősége van az előírt napi 3-4 órát igénylő gyakorlatok rendszeres elvégzésének.

A csecsemő agyának a fejlődése nem a szülés idejére, hanem jóval később fejeződik be, a legdinamikusabb fejlődés az első életévben zajlik. Ha a terhesség vagy szülés alatt bármilyen okból károsodik (fertőzés, dohányzás, alkohol, gyógyszer, méreg, méhlepény leválása vagy öregedése), az agy fejlődése nem áll le, hanem kóros irányba indul el. A sérült csecsemő végtagjai születéskor még nem bénultak, ez az első évben a kóros irányú idegrendszeri fejlődés következtében alakul ki. Az agyi károsodás korai aktív habilitációs kezelésével megelőzzük a bénulás kialakulását, mivel befolyásoljuk a kóros agyfejlődést.

A gyermekneurológus a sérült babáknál is kiváltható elemi mozgásmintákat használja a kezeléshez, ezért a habilitációs módszer nem tévesztendő össze az izmokat passzívan megmozgató gyógytornával.A neuronhabilitációs kezelést az édesanyja végzi a gyermekneurológus maximális együttműködése és ellenőrzése alatt.

Ne dugja a homokba a fejét! Ne hagyja cserben a csecsemőjét! Merjen kérni és kérdezni!

Kérjen gyermekneurológiai kivizsgálást:

  • Ha a babája a terhesség vagy szülés alatt sérülhetett ;
  • Ha bármilyen okból újszülött korában lélegeztetésre szorult ;
  • Ha védőnő vagy a gyermekorvos szerint mozgásfejlődése lelassult ;
  • Ha bármi miatt szorong és bizonytalan, hiszen senki sem ismeri Öntől jobban a gyermekét.
  • Mert lehet, hogy gyermekének a mozgása és értelmi képessége a tét.

    Ez a cikk a HáziPatika.com “Gyógyító toll” pályázatára készült.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Fejlődés segítséggel
  • Sorsfordító gyerekek
  • Forrás: HáziPatika.com