Baba

Édes babanevek, amiket színek ihlettek

Van köztük szokványos és meglepő is, ami viszont közös bennük: garantáltan színt visznek a szürke hétköznapokba!
2021. Augusztus 10.
Színek inspirálta nevek színes egyéniségeknek! (Fotó: Getty Images)

A legtöbb szülő arra vágyik, hogy a gyereke igazi színes egyéniség legyen, aki valamivel kiemelkedik a tömegből – nos, a színek ihlette nevek első lépésnek tökéletesek, ha ti is szeretnétek színt vinni a kicsi mindennapjaiba! Vannak olyanok a színek inspirálta, anyakönyvezhető nevek között, amelyekből első hallásra egyértelműen kiderül, hogy melyik árnyalatra emlékeztet, akadnak azonban szép számmal olyanok is, amelyeknek a jelentése utal egy-egy színre.

Fehér

A fehér szín a tisztaság és az ártatlanság jelképe, több név is magában hordozza. Sok magyarázatot nem igényel sem a Fehérke, sem a Hófehérke, mindkettő egyértelműen utal erre a színre. Jelentésével a Blanka és a Bianka emlékeztet a fehér színre, spanyolul és olaszul mindkettő ezt az árnyalatot jelenti.

Arany

Az aranyló sárga színhez meglepően sok név kapcsolódik. A magyar eredetű Arany és Aranka nevek egyértelműen jelzik az aranyló színhez való kapcsolódást, amikről viszont kevesebben tudják, mégis azt jelentik, hogy arany, aranyló, aranyos, az a lánynevek közül az Aura és az Aurélia, a fiúnevek közül pedig az Ajtony, az Aurél és a Zaránd.

Zöld

A zöld színre utal a Zöldike (ami egyben egy kismadár neve is!), jelentésében pedig a Berill kapcsolódik ehhez az árnyalathoz, azt jelenti ugyanis az, hogy tengerzöld színű, indiai drágakő. És ha már a drágaköveknél tartunk: a smaragd zöldellő színét idézi meg a hazánkban is anyakönyvezhető Eszmeralda név.

Fekete

Bár a fekete színt sokan az elmúlással, a komorsággal társítják, vannak azonban pozitív vonatkozásai is, az ünnepélyes eleganciát is kifejezi. Olyan név, ami egyértelműen erre az árnyalatra utal, nem található az anyakönyvezhető keresztnevek listájában, egyetlen kivételtől eltekintve: ez a fiúknak adható, ám minden bizonnyal kifejezetten ritkán választott Holló név. Ha kislánynak szeretnétek olyan nevet adni, ami a fekete színre emlékeztet, válasszátok a Melániát, ami azt jelenti: fekete, sötét.

Piros

A piros és annak változataira több név is utal. Ilyen a Piroska, ami nem mellesleg egy másik pozitív jelentést is magában hordoz, ez pedig a tiszteletre méltó. A Piroska rövidült formái is adhatók már itthon, így a kisbaba akár Piros és Piri is lehet. Szintén a piros/vörös színre utaló név lányoknak a Bíborka és a Rufina, fiúknak pedig a Rúfusz. Ha pedig a rubinvörös árnyalat ejtené rabul a szíveteket, csemegézzetek ezekből a női nevekből: Rubi, Rubin, Rubina, Rubinka – bizony, ilyen sok formában létezik ez a név!

Kék

A kék szín a béke, a nyugalom és az őszinteség színe, a világoskék árnyalatot pedig a boldogság színének is tartják. Az anyakönyvezhető nevek között több olyan, kevésbé használatos változatot találhatunk, ami ez utóbbival hozható összefüggésbe: az azúrkék szín megtestesítője a lányoknak adható Azura, az égkék árnyalatból pedig a szintén lánynévként használatos Celeszta, Celesztina és Celesztin ered.

Lila

Az ibolyaszín a megvilágosodással, a misztikummal és a gyógyítással függ össze, ha ezt szeretnétek kifejezni a kislányotok nevével, akkor remek választás lehet a Viola, a Violetta és a ma már kevésbé gyakori virágnév, az Ibolya.

Barna

A barna színre utaló férfinév a Brúnó, ami szimbolikusan olyan erőssé teszi a kicsit, mint egy medve. Bár hangzásában erre az árnyalatra utal, jelentését tekintve abszolút nem kötődik a barna színhez sem a Barnabás, sem annak rövidült formája, a Barna, ami annyit tesz: a vigasztalás fia.

Ha nem is konkrétan egy-egy színre, hanem a világosságra vagy a sötétségre szeretnétek utalni a baba nevével, lányoknak jó választás a Klára (ragyogó, fényes, világos) vagy a Luca, Lúcia, Lúcsia, Lucinda, Lucilla és Luciána, fiúknak pedig a Morgan vagy a Lucián. Ha a sötétségre szeretnétek utalni, kislányoknak jó választás a Lejla (sötétség, éjszaka) vagy a Leila.