Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ebben más a fagyasztott anyatej a friss anyatejhez képest

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 9.

Forrás: babaszoba.hu

Ha a mélyhűtőbe teszed az anyatejet, akár azt is tapasztalhatod a kiolvasztás után, hogy az illata megváltozik.

Ebben más a fagyasztott anyatej a friss anyatejhez képest (Fotó: iStock)
Előfordulhat, hogy valamilyen okból nem tudja az édesanya szoptatni a babát, ezért sokan a fagyasztóba is tesznek el anyatejet, hogy legyen kéznél a hasonló helyzetekben. Még akkor is, ha tudod, hogy tárold megfelelően az anyatejet, és hogyan fagyaszd le biztonságosan, előfordulhat, hogy kicsapódik a mélyhűtőben, illetve az illata is megváltozik, akár még büdös is lehet.

Mi okozza ezt?

A gasztronómiai szaknyelv freezer burn-nek, azaz a fagyasztó okozta égésnek nevezi azt az állapotot, amely hatására ezt történik az anyatejjel: ez egyfajta dehidratációs folyamat, amelyet a hideg levegő okoz. Ilyenkor a nedvesség kivonódik a fagyasztott élelmiszerből, jégkristályok alakulnak ki az étel külső részén, majd ezt követően kiszárítja, oxidálja azt. A fagyasztó okozta égés akkor fordul elő, amikor a fagyasztott élelmiszerek levegőnek vannak kitéve, például konténerben tárolják anélkül, hogy a lehető legtöbb levegőt kiszorítanák belőle.
A fagyasztóban tárolt anyatejjel is megtörténhet ugyanez, de a jó hír az, hogy még ebben az esetben is biztonságosan adható a csecsemőnek. Azonban a tej íze is megváltozhat, amely néhány babánál nem okoz gondot, de akadhat olyan csecsemő is, aki ezután nem akarja elfogyasztani. A fagyasztás és kiolvasztás az illatot is befolyásolhatja, szappanos vagy akár savanykás szaga is lehet ettől, de ez normális.
Az anyatej lipázt tartalmaz, egy enzimet, amelynek számos előnye van a babára nézve. Többek között elősegíti a tejben lévő zsírok lebontását, hogy a baba számára is elérhetők legyenek a zsírban oldódó tápanyagok és zsírsavak, amelyek számos betegségtől megóvhatják.

Elkerülhető, hogy megváltozzon fagyasztáskor az anyatej?

Természetesen van mód arra, hogy megelőzd az anyatej kicsapódását, megváltozását. Ehhez annyi levegőt kell kiszorítani a tejet tároló zacskóból, edényből, amennyit csak lehet, mielőtt lezárnád. A legjobb választás a szorosan illeszkedő fedéllel zárható üveg vagy műanyag edények - a zacskók közül pedig azokat, amelyek nem kifejezetten anyatej tárolására készültek, inkább ne használd erre a célra. Ha több hétig tárolnád a fagyasztóban a tejet, akkor a dupla csomagolás a legjobb választás: az anyatejet tedd tejtároló zsákba, majd azt egy műanyag vagy műanyagedénybe.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák