Baba

Ebben különbözik a csecsemő- és gyermekkori asztma

Az asztma tünetei akár már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, azonban kissé eltérhetnek a nagyobb gyerekeknél kialakult asztma tüneteitől.
2021. Május 27.
Ebben különbözik a csecsemő- és gyermekkori asztma (fotó: Getty Images)

A különbségekről dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

A csecsemőkori asztma tünetei

Az asztmás gyerekek egy részénél a betegség tünetei már 5 éves koruk előtt jelentkezik. Az azonban nem biztos, hogy az asztmaszerű tünetből ténylegesen kialakul az asztma, de mindenképpen figyelni kell rá, mert korai kezeléssel lehet a legjobb eredményt elérni.Csecsemőknél az asztmaszerű tünetek hátterében egyéb légúti betegségek is lehetnek. Ebben az életkorban a gyakori refluxos panaszok, illetve az ebből adódó mikroaspiraciók okozta tünetek is összetéveszthetők asztmával, obstruktív bronchitis-el – magyarázza dr. Somogyi Éva.Az asztma legjellemzőbb tünetei, a ziháló légzés, a sípoló légzési hang, illetve, ha hétköznapi tevékenységeknél, kis megerőltetésre száraz köhögés jelentkezik. Sokszor hajnalban is fellép a jellegzetes száraz köhögés nehézlégzés kíséretében. Ilyen tünetek esetén javasolt időpontot kérni gyermektüdőgyógyászati kivizsgálásra.Súlyosabb állapot, ha a csecsemő zihál éjszaka, így sürgős orvosi segítségre van szükség. Még súlyosabb, ha a csecsemő sápadt és ajkai és körmei kékes színezetűek, ez már oxigénhiányt jelez. Figyelmeztető jel, ha a légzése nagyon gyors, erőltetett, a fokozott légzési munka miatt az orrszárnyak mozognak, azaz orrszárnyi légzésük van. Ilyenkor fáradt, letargikus és étvágytalan, hosszú fennállás esetén zavartság is jelentkezhet.

Asztmás tünetek nagyobb gyerekeknél

Az asztma tünetei bölcsődés, vagy óvodáskorú gyermekeknél lehetnek egészen enyhék is, így ebben a korosztályban igaz, hogy nehéz elkülöníteni bizonyos légúti fertőzés tüneteitől. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy bizonyos esetben épp a légúti fertőzés az, ami előhozza az asztmás tüneteket, szülőként pedig azt gondolhatjuk, hogy csak elhúzódik a fertőzésből történő felépülés.A kezdetben enyhe tünetek azonban kezelés nélkül rosszabbodnak, így mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a gyermeknél az alábbi panaszok jelentkeznek:

– elhúzódó köhögés, ami légúti betegségeknél fokozódik,

– éjszaka, alvás közben, hideg levegő hatására vagy fizikai terhelésnél – futkározás, ugrálás közben – jelentkező száraz köhögés,

– zihálás, kilégzésnél hallható sípoló hang,

– testmozgás közben jelentkező nehézlégzés, a gyerek kapkodva vesz levegőt, emiatt inkább kerüli a különböző sportolási lehetőségeket,

– mellkasi szorító érzés, fáradékonyság.Az asztma krónikus betegség, nem gyógyítható, de idejében felismerve jól kezelhető. A mai korszerű készítményekkel gyermekeknél is tünetmentességet lehet elérni. A jól kontrollált asztmával a gyerekek életminősége nem változik, a beállított kezelés mellett a sportolásról sem kell lemondaniuk. A kezelés sok esetben nem élethosszig szól, a gyermekkorban jelentkező asztmás tünetek idővel elmúlhatnak, a gyerekek 60-70%-a kinövi az asztmás betegséget.

Forrás: Tüdőközpont