Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

ENSZ: csaknem százhúszmillió gyerek kanyaró elleni védőoltása késhet

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 14.

Forrás: Index.hu

Az új koronavírus miatt bevezetett társadalmi távolságtartás és az egészségügyi dolgozók túlterheltsége miatt elképzelhető, hogy akár 117 millió gyerek nem kapja meg időben a kanyaró elleni oltást a világon.

ENSZ: csaknem százhúszmillió gyerek kanyaró elleni védőoltása késhet (fotó: Getty Images)
A kanyaró elleni oltókampányt már 24 országban elhalasztották, és ez máshol is várható. Harminchét országban kerülnek veszélybe a gyerekek, akiknek most meg kellene kapni a kanyaró elleni oltóanyagot - állapítja meg Londonban kiadott jelentésében a Kanyaró és Rubeola Kezdeményezés, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és több más szervezet alapított.
"Ha valamely országban az új koronavírus terjedése miatt maradna el a kanyaró elleni szervezett oltás, akkor arra kérjük az ország vezetőit, hogy tartsák számon az időben be nem oltott gyerekeket, és mihamarabb pótolják az oltást elsősorban a veszélynek leginkább kitettek esetében. Az immunizáció - és ezen belül a kanyaró elleni oltás - legalább annyira fontos az életmentésben, mint a Covid-19 betegség elleni küzdelem. Az emberiséget szintén fenyegető kanyarójárványok kitörése most egy alattomos veszély" - olvasható a szervezet közleményében.
A kanyaró 2018-ban csaknem 10 millió embert fertőzött meg a világon, és 140 ezer halálát okozta, főleg gyerekekét a WHO tavaly decemberben kiadott adatai szerint.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák