Baba

EESZT, e-recept: a legfontosabb kérdések

Új e-egészségügyi rendszer van, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Átláthatóbb és gyorsabb ügymenetet ígérnek, lássuk a legfontosabb tudnivalókat a betegek szempontjából.
2017. November 10.

Magyarország új e-egészségügyi rendszeréhez, az EESZT-hez 2017. november 11-én csatlakoznak a háziorvosok, a járó-és fekvőbeteg ellátók és az összes gyógyszertár. A rendszerrel gyorsaságot, átláthatóságot ígérnek a betegeknek.

Az átállást zökkenőmentesnek ígérik, mert az orvosoknak és patikusoknak nem kell új számítógépes rendszerre átállniuk, ugyanazt alkalmazzák, amit eddig is.

A beteg szempontjából egy sokkal rugalmasabb és saját kórtörténetének adataihoz könnyebb és átláthatóbb rendszert ígérnek: az EESZT-n keresztül olyan adatok is elérhetővé válnak, amelyeket eddig papíralapon kellett őrizgetni vagy fejben kellett tartani.

A patikákban a gyógyszerészek nem csupán azt látják majd a rendszeren keresztül, hogy milyen gyógyszert írt fel az orvos, hanem korábbi gyógyszerelőzményeinket is, beleértve a pl. ki nem váltottakat is.

Kell-e érteni a digitalizált világhoz?

Nem. A rendszer azoknak szól és azoknak kínál többletszolgáltatást, akik fogékonyak a digitalizáció iránt. Akik nem szeretnének ebben különösebben részt venni, azoknak az orvos pont mind eddig felírja a gyógyszert papíralapon és ahogy eddig is, azt kiváltja a patikában vagy megkérhet mást, hogy tegye meg helyette.

Akiket viszont érdekel, hogy az ellátása során milyen adatok, dokumentumok keletkeztek pl. receptek, beutalók, azok a Lakossági portál felületen megtekinthetik ezeket, ehhez nem kell más, mint ügyfélkapu azonosítás és a TAJ szám megadása.

A felületen azt is bármikor szabályozni lehet, hogy ki férhessen hozzá ezekhez az adatokhoz, ezt nevezzük digitális önrendelkezésnek, amelyet törvényi rendelkezés tesz lehetővé. A digitális önrendelkezés azt is jelenti, hogy a kormányablakon keresztül bármikor láthatjuk, hogy ki és mikor kért hozzáférést az adatainkhoz. Korlátozásokat és engedélyeket is adhatunk az adatokra és a lekérdezésre vonatkozóan.

Felmerülhet a kérdés, hogy a betegadatokat és az érzékeny adatokat ki láthatja. A betegadatokat csak a háziorvos és a kezelőorvos, az ún. szenzitív adatokat, pl. nemi betegségekre, addiktológiai kezelésekre vonatkozó adatokat az adott szakterületen dolgozó kezelőorvos nézheti meg.

Van-e valamilyen tennivalója a betegnek?

Ha nem szeretnénk élni ezekkel a többletszolgáltatásokkal, akkor semmilyen tennivalónk nincs. Ha azonban szeretnénk a rendszer részesei lenni, akkor decemberben lesz erre lehetőségünk a Lakossági portál felületén keresztül, amit az eeszt.gov.hu oldalon érünk el.

Máshogyan kell kiváltani a gyógyszereket?

Akik az eddig megszokott módon szeretnének eljárni a jövőben is, azok a szokásos menettel számolhatnak: orvoshoz látogatás, papíralapon recept felírás, patikában kiváltás (akár más nevében is, tehát a nagymama receptjét kiváltja az unoka).

Ha papíralapú recept nincs a betegnél, akkor személyazonosság igazolásával és TAJ kártya felmutatásával kiváltható a gyógyszer, de ebben az esetben csak a beteg saját receptje váltható ki. Decembertől fokozatosan kerül bevezetésre a rendszer azon része, amely a chipes e-személyi igazolványra vonatkozik: ez tárolja a TAJ számot, így akkor majd nem kell két kártya.

2018. végéig az orvosnak felírási igazolást kell adnia a betegnek minden e-receptről, ami a mostani papírvénnyel gyakorlatilag azonos lesz, és amivel bárki kiválthatja a felírt készítményeket, még akkor is, ha a patikában valamilyen technikai ok miatt nem működik az EESZT-kapcsolat. 2019-től a beteg kérésére kell elektronikus vagy papír formában felírási igazolást készíteni, amivel szintén bárki kiválthatja a felírt készítményeket.

Mindenkinek kell e-személyi igazolvány?

Nem feltétlenül, mivel a betegellátás továbbra is TAJ alapon működik, így a beteg beazonosításához elég a személyazonosság és a TAJ szám igazolása.

Ahhoz sincs szükség e-személyire, hogy a Lakossági portált igénybe vegyük, de ebben az esetben szükség van ügyfélkapu azonosítóra.

Akiknek már van e-személyiük vagy szeretnének ilyet, ők decembertől azt tapasztalják majd, hogy az e-személyi önmagában elég lesz a beazonosításhoz, mert a PIN kód megadásával a TAJ szám is elérhető lesz.

Miért is lesz jó az EESZT?

Azt ígérik, hogy gyorsabb lesz az ellátás menete, mert a beteg adatait, leleteit, beutalóit, receptjeit egy gombnyomással el lehet érni. Ezen kívül a beteg oldaláról könnyebbséget és átláthatóságot jelent, hogy nyomon tudja követni a saját kórelőzményeit (5 évre visszamenőleg fognak bekerülni az adatok, ezzel ő is és a kezelőorvos pontosan látni fogja, hogy mikor mi történt). Ha otthon felejtette a receptjeit, azokat akkor is kiválthatja.

2018. november 1-jéig a magán egészségügyi ellátók is csatlakozni fognak a rendszerhez, az ottani vizsgálati eredmények is bekerülnek majd a rendszerbe, így ezeket is láthatja majd a háziorvos. Szintén ugyanebben az időpontban fog csatlakozni az Országos Mentőszolgálat is, akik akár már a riasztáskor lekérhetik a beteg adatait, és mire kórházba beszállítják a beteget, a kórházi orvos is elérheti azokat az ellátással kapcsolatos eseményeket, amelyeket a mentősök menet közben végeztek.

A rendszerben továbbá elérhető lesz minden oltási adat, a terhességi-és gyermekgondozási adatok is.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Az én gyerekorvosom
  • Gyermekrajzok mesélnek a világ legcsodálatosabb gyermekorvosairól