Baba

Duna tanösvény , akár babakocsival

2011. július 1-jén, pénteken Duna-tanösvény nyílt a folyó budapesti szakaszán, a szervezők 13 állomásból álló rendhagyó - kortárs művészek alkotásaival megtűzdelt - sétára invitálják az érdeklődőket.
2011. Július 02.

A rendhagyó sétaútvonal a nemzetközi Duna-napon nyílt meg a Margit híd és a Petőfi híd közötti szakaszon – adták hírül közleményükben a Duna Tanösvény szervezői.

A 13 állomásból álló útvonalon fiatal, kortárs képzőművészek, grafikusok, fotósok, street art művészek, építészek munkái mesélnek a Duna történetéről, jelenéről és elképzelt jövőjéről. A sétán résztvevők közlekedési táblákra emlékeztető tárgyakat találhatnak tíz információs ponton, amelyeken archív képek, grafikák, fotók, képregények, korabeli dokumentumok, adatok és történetek láthatók a helyszínről és közvetlen környezetéről.

Az okostelefonnal érkezők egy kifejezetten erre a projektre fejlesztett alkalmazással azt is megtekinthetik, milyen volt régen az adott helyszín. Aki betölti a Duna Tanösvényt és készülékével beolvassa a táblákon lévő kétdimenziós QR-kódokat, megkapja az út térképét magyar és angol nyelvű információkkal kiegészítve.

A Belgrád rakparton lévő nemzetközi hajóállomáson a STÉG nevet viselő pihenőhely nyújt lehetőséget a séta során kifáradt utazóknak. Napközben bárki betérhet a hatalmas nyugágyakkal berendezett és növényekkel díszített közösségi térbe, ahol térítésmentesen lehet napozni, társasjátékozni, piknikezni vagy egyszerűen csak megcsodálni a panorámát. A tervek szerint a helyszínt kialakító VaLyo csoport tagjai a nyár folyamán programokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel is szeretnék felhívni a figyelmet erre a különleges színtérre.

“A STÉG példa arra, milyen lehetne a budapesti Duna-part. Ezen a területen nincs zaj és por, viszont gyönyörű a kilátás és érezni lehet a Dunát. A nyitvatartás alatt bárki betérhet, a vízparton uzsonnázhat, napozhat, olvashat, játszhat, internetezhet. A lényeg, hogy az emberek újra birtokba vegyék a folyópartot”- mondta Tömör Miklós, a Duna Tanösvény projektvezetője.

Duna tanösvény , akár babakocsival

A VaLyo csoport néhány lelkes városszerető és Duna-rajongó budapesti fiatalból alakult. A civil szervezet az élettér javításáért dolgozik, valamint szeretné összekapcsolni a folyót Budapest belvárosával. (A csapat neve is erre utal, amely a város és folyó szavak összekapcsolásából született.) E célból korábban is szerveztek már eseményeket a parton, ilyen volt az Éjszakai Kacsakődobó Bajnokság, a Fahalhorgász verseny vagy a Duna-parti óriás sakk.

A tanösvény kialakításában az Artopolis Egyesület is aktív szerepet vállalt, az ő nevük a PLACCC Fesztivál kapcsán vált ismertté. Azért alakultak, hogy a magyar közönségnek is megmutassák a külföldön már ismert helyszín-specifikus művészetet és inspirálják a hazai alkotókat. Idén szeptember 23. és október 2. között kerül sor az ötödik PLACCC Fesztiválra a fővárosban, ahol színészek, képzőművészek, irodalmárok, zenészek, street art művészek rendhagyó módon, szórakoztató formában bizonyítják be, hogy a kortárs művészet a mindennapjaink része.

psc kut

Forrás: MTI