Baba

Dolgok, amikkel tényleg segíthetsz egy újdonsült anyukának

Csodálatos és izgalmas dolog, amikor egy baba érkezik a családba, vagy egy barátunkhoz. Az újdonsült édesanya számára azonban ez egy igazán embert próbáló időszak is egyben. Mi az, amivel ilyenkor valóban tudunk segíteni neki?
2022. Február 01.
Dolgok, amikkel tényleg segíthetsz egy újdonsült anyukának (Fotó: Getty Images)

A mother.ly anyukákat kért meg, hogy osszák meg, melyek azok a dolgok, amelyek valóban segítettek nekik a negyedik trimeszterben – ezekből válogattunk.

Segíts neki, hogy aludhasson

A szülői lét első heteiben nagyon nehéz lehet időt találni az alvásra – ezért segíthetsz például ebben az anyukának. Vigyázz a kisbabára, amíg az anyuka alszik egy-két órát. Extra tippként meglepheted egy nagyon kényelmes pizsamával vagy szabadidőruhával is, amiben pihenhet.

Rendszeres időközönként kérdezd meg, hogy segíthetsz-e valamiben

Legyen szó arról, hogy csak átmész és bepakolod a mosogatógépet, viszel valami ennivalót, vagy éppen vigyázol a babára, amíg az anyuka el tud menni zuhanyozni, hajat mosni, ezek mind hatalmas segítséget jelenthetnek az első hetekben. Ha éppen sorban állsz egy elviteles kávéért, csörgesd meg az anyukát, és kérdezd meg, hogy vigyél-e egyet neki is.

Segíts, hogy legyen egy kis kettesben töltött idejük

A szülés utáni időszak a párkapcsolatra nézve sem egyszerű. Segíts az újdonsült szülőknek abban, hogy ismét kapcsolódhassanak egymással. Vállalj egy néhány órás babafelügyeletet, amíg ők el tudnak menni egy randi-estére.

Vigyél neki ételt

Az étel egész biztosan jól fog jönni a baba születése utáni időszakban az újdonsült szülőknek. Kérdezd meg az esetleges ételallergiákat és -érzékenységeket, és vigyél valamilyen finom és tápláló menüt, amivel nem kell bajlódniuk.

Segíts feltölteni a hűtőt

Még egy tipp az ételre vonatkozóan. A főtt ebéd nagyszerű, de nagy segítség a harapnivalókkal és könnyen elkészíthető ételekhez szükséges alapanyagokkal teli hűtőszekrény is.

Tölts vele időt

Nagyon sokan szeretnék látni a babát (ami természetesen teljesen érthető), de ne felejtsd el, hogy az újdonsült anyának is szüksége van a törődésre és az odafigyelésre. Ezért amikor ráér, csak menj át hozzá és legyél vele egy kicsit. Ez különösen fontos akkor, amikor már eltelt néhány hét a baba születése után, és az emberek ritkábban hívják, keresik.

Küldj bátorítást

Az önbizalomhiány nagyon erősen jelen lehet, ha új édesanya vagy. Ezért küldj az anyukának egy képeslapot, vagy akár egy kedves üzenetet, amivel emlékezteted, hogy mennyire jó munkát végez. Lehet, hogy csak egy egyszerű dolognak tűnhet, de nagy hatása lehet.

Segíts be a háziállatoknál

Ha a családnak vannak háziállatai, nagy segítséget jelenthet, ha az ő gondozásukkal kapcsolatos néhány feladatot ellátsz – például vidd el sétálni a kutyát, tisztítsd ki a macska alomtálcáját.

Készíts képeket

Ez az időszak nagyon rövidnek tűnhet egy új szülőnek. Ajánld fel az anyukának, hogy készítesz néhány közös képet róla a babával, hogy ezzel is segíts neki emlékezni ezekre a hetekre.

Vigyél neki ajándékot

Teljesen érthető, hogy szinte lehetetlen ellenállni a babaajándékok vásárlásának. De az igazság az, hogy a baba nem tudja, hogy ajándékot vittél neki, és valószínűleg sokat kapott már. Ezért mit szólnál ahhoz, ha az anyukának vinnél valamit?

Mondd el neki, hogy milyen szép

Ne feledd, hogy ő egy személy, nem csak egy új anya. Mondd el neki, hogy milyen szép. Kérdezd saját magáról. Adj lehetőséget arra, hogy a babán kívül más témákról is beszélhessen.

Forrás: mother.ly