Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Depresszió ellen: séta a barátnőkkel

Szerző: Babaszoba.hu

2011. november 1. | Frissítve: 2015. december 28.

Forrás: Informed

Sajnos a szülés utáni időszak nem mindenkinek maga a rózsaszín boldogság. Még ha kívülről nézve minden rendben is van, megélni sokszor nagyon nehéz.

A gyermekágyi depresszió a maga 13 százalékos előfordulási gyakoriságával kétségtelenül az egyik leggyakoribb szülési szövődmény. Kutatások és felmérések igazolják, hogy hatékony az antidepresszáns gyógyszeres kezelés, illetve az ezzel kombinálva, vagy akár önmagában alkalmazott pszichoterápia. Sokszor mégis ellenérzést kelt, ha gyógyszerrel kezelik a szoptató, gyermekágyas nőket, azonkívül nem mindenki számára érhetők el a pszichológiai-pszichiátriai konzultációk, hiszen költségesek és időigényesek, ezért érthető, hogy a közelmúltban a gyermekágyi depresszió egyéb lehetséges kezelési módjai felé fordult a szakma figyelme.

Mozdulj ki!

Ausztráliában választottak ki előzetes vizsgálat alapján olyan nőket, akik egy depresszióskálán 12 feletti pontszámot értek el. Ők 12 héten át hetente három alkalommal vettek részt csoportos babakocsis sétán, emellett a környezetük is támogatta őket. A hasonló állapotú, de csak a mindennapi tevékenységüket végző nőkhöz képest a "babakocsis" csoport tagjai a hatodik hétre jóval kisebb pontszámot értek el a depresszióskálán.

Zsírsavakkal a bánat ellen

A gyermekágyi depresszió kezelésének másik, jelenleg érdeklődésre számot tartó területe az omega-3 zsírsavak terápiás alkalmazása.

Van megoldás a depresszió ellen


Az omega-3 zsírsavak fogyasztása a terhesség végén és a szoptatási időszak kezdetén jót tesz a magzat, illetve az újszülött agyfejlődésének, emellett három vizsgálatot is végeztek a közelmúltban, melyekben depressziós, de nem szülés után levő betegeket kezeltek hagyományos antidepresszánssal és vagy omega-3 zsírsavval, vagy placebóval. Statisztikailag szignifikáns mértékű javulást tapasztaltak a kiegészítő omega-3 zsírsavat is kapók csoportjában.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Nyugi Anya, jól csinálod
 • Nem csak a nőké a szülés utáni depresszió

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések