Baba

Darabos anyatej – mire utal?

A darabos vagy csomós anyatej gyakran megijeszti, összezavarja az anyákat. Adhatom-e a babának? Mire utalhat a tej textúrájának a megváltozása?
2021. Május 04.
Darabos anyatej (fotó: Getty Images)

Darabos vagy csomós anyatejjel leginkább az anyák találkoznak, akik szoptatás mellett fejnek is. Ez nem a fejés miatt van, hanem egyszerűen azért, mert azok, akik nem fejnek, nem látják a tej állagát.

Mire utalhat a darabos anyatej?

Az anyatej állaga szoptatásonként, sőt egy szoptatáson belül és napszakonként is változó. A szoptatás elején hígabb az anyatej, míg a szoptatás végé felé, az ún. hátsótej sűrűbb. Ezért is fontos, hogy a baba mindig ürítse ki a mellet, mert a hátsótej a zsírdúsabb, magasabb kalória tartalmú tej. A darabos anyatej megjelenésének oka lehet a baba gyenge szopási technikája, helytelen fejési technika, kimaradt szoptatás/fejés.A kiürített mellből nem jellemző, hogy darabos, csomós tej jönne. A darabos, csomós tej annak a jele is lehet, hogy elzáródott a tejcsatorna, esetleg kezdődő mellgyulladásra is felhívhatja a figyelmet. A legtöbb esetben azonban az elzáródott tejcsatornának és/vagy mellgyulladásnak más tünetei is vannak:

  • csomó érzékelése a mellben
  • a szoptatás fájdalmas
  • láz
  • levertség.

A darabos, csomós anyatejet is oda lehet adni a babának.

A darabos anyatej valamilyen bakteriális fertőzés jele is lehet. Ha az egyéb tünetek (fájdalom, főként láz) fokozódnak, akkor ajánlatos laktációs szakember, szoptatási tanácsadó segítségét kérni.

Darabos anyatejjel abban az esetben is találkozhatunk, ha a lefejt anyatejet eltesszük, de ebben az esetben nem sok jót jelent, ha felengedés után darabos tejjel szembesülünk, mert ez bizony a megromlott anyatej egyik jele is lehet. Ha anyatejet szeretnénk tárolni, az alábbiakra figyeljünk:

  • csak lezárt, steril edényben vagy anyatejgyűjtő zacskóban érdemes tárolni az anyatejet, utóbbiban csak 72 óráig
  • ne a hűtő ajtajában tároljuk az anyatejet, hanem a polcon (a hűtő nyitásakor a hőmérséklet megváltozhat)
  • frissen fejt anyatejet soha ne öntsünk rá a már lefagyasztottra
  • szobahőmérsékleten, 25 Celsius fok felett 4 óráig, hűtőszekrényben, 4-5 Celsius fokban 3-5 napig, hűtőszekrény fagyasztójában, -12 Celsius fokon 3-6 hónapig, mélyfagyasztóban -20 Celsius fokon 6-12 hónapig tárolhatjuk
  • a felolvasztott, de fel nem használt tejet 24 óráig szabad tárolni a hűtőben
  • a felmelegítendő tejet keverjük össze (ne rázzuk!) és ne melegítsük mikróban
  • a megromlott anyatej savanyú szagú, darabos állagú, melegítés közben túrószerűen kicsapódik

(Cikk forrása: mattoslactation.com, heimpalkorhaz.hu, romper.com)