Baba

DNS-elemzéssel szűrik, milyen betegségre hajlamos a baba

Amerikai kórházakban BabySeq projekt néven csecsemők DNS-elemzésével feltárnak olyan tényezőket, amelyek későbbi betegségek kialakulásának valószínűségét növelik.
2019. Január 09.
DNS elemzéssel felmérhetők a betegségekre hajlamosító genetikai tényezők

A DNS- szekvenálás, leegyszerűsítve elemzés egyre elterjedtebb klinikai gyakorlat, de számos etikai kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen szerepe is lehet. Kísérleti jelleggel indult a BabySeq Projekt: a vizsgálatok azt mutatják, hogy számos hajlamosító tényezőt, genetikai kockázatot tudnak beazonosítani ezzel a módszerrel – olvashatjuk a medicalonline-on.

A vizsgálatba 160 egészséges és valamilyen rendellenességgel vagy betegséggel született csecsemőt vontak be. A babák sarkából vett vérminta genetikai elemzésével tíz százalékuknál találtak olyan genetikai variánst, amely összefüggést mutat valamilyen gyermekkori rendellenesség kialakulásával, vagy olyan génváltozatot, amely közepes erősségű kockázatot jelenthet, de egy gyermekkorban elvégzett beavatkozással megelőzhető a későbbi baj. Ilyen például a szív-érrendszeri kockázat, amelyet a vizsgálat során találtak. A korai felismerés miatt számos tünet kialakulása megelőzhető.

A vizsgálat során három esetben találtak olyan eltérést a kutatók, amely felnőttkori betegségeket prognosztizált, ez akár életmentő is lehet a későbbiekben ezeknek a csecsemőknek, családoknak.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline