Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

D-vitaminnal a köhögés ellen

Szerző: Babaszoba.hu

2014. február 5. | Frissítve: 2016. február 23.

Forrás: Medipress

A napfényvitamin is segíthet a gyermekeknek betegség nélkül átvészelni a telet.

A felsőlégúti megbetegedések elleni és az influenzajárványra való felkészülésben is nagy segítség, ha a szülők ügyelnek gyerekeik megfelelő D-vitamin ellátottságára. A napfényvitamin ráadásul az első években az immunrendszer védekezőképességének kialakításában is kulcsszerepet játszik.

Kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, illetve könnyebben vészelik át a betegségeket a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező gyerekek. D-vitamin hiány esetén a fertőző légúti megbetegedések is lényegesen gyakoribbak. A szakemberek becslése szerint Magyarországon a gyermekek normál étkezésük során az ajánlott D-vitamin kevesebb mint 2-4 százalékához jutnak hozzá, télen ráadásul a D-vitamin képzés másik alapvető forrása, a napfény mennyisége is elégtelen.
Több kutatási eredmény is alátámasztja, hogy a napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin az első életévekben kulcsszerepet játszik az immunrendszer védekezőképességének kialakításában. Egy, a Massachusetts General Hospital vezető kutatója által végzett vizsgálat során a szakemberek arra jutottak, hogy az újszülöttek D-vitamin szintje befolyásolja mind a gyermekkori légzőrendszeri megbetegedések, mind pedig a kora gyermekkori asztmás légzés előfordulásának valószínűségét és gyakoriságát.

Télen-nyáron szükség van a D-vitaminra, pótold, ha kell!


"Ebben az időszakban minden évben jelentősen megnő a felsőlégúti megbetegedések száma a kisgyerekek körében, idén is ezt tapasztalom. Télen fokozottan kell figyelni az immunrendszer erősítésére. Különösen jellemző ez az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekek esetében" - mondja dr. Király Balázs házi gyermekorvos, a Felelős Szülők Iskolájának egyik szakértője. Szerinte a megfelelő vitaminellátottság - különösen a napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin - fontos szerepet játszik a téli megbetegedések elkerülésében is.

D-vitamint nagyobb mennyiségben a tojás, a halolaj, a méz, az élesztő és a gomba, a müzlik, a joghurtok, a vaj, illetve a tengeri halak tartalmaznak. "Érdemes lenne ezeket valamilyen formában naponta belekombinálni a gyerekek étrendjébe, de sok olyan élelmiszer található közöttük, amit a kicsik nem kifejezetten kedvelnek, ráadásul a megfelelő mennyiségű D-vitamint csupán táplálkozás útján lehetetlen a szervezetbe juttatni.

A gyerekek nem esznek meg naponta 3 tojást, több dekányi halfilét és halmájat, de tapasztalataim szerint a gombát tartalmazó ételek sem a kedvenceik" - teszi hozzá dr. Király Balázs. A szakember éppen ezért javasolja a D-vitamin tartalmú junior gyerekitalok fogyasztását is.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Megfázás: mire figyeljünk, ha beteg a kicsi?
 • A picik és kicsik vitaminszükséglete
 • A csukamájolajtól a multivitaminokig
 • Sérült termésben kevesebb a C-vitamin

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések