Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

D-vitamin: javul a helyzet, de korántsem ideális (X)Az erős csontozatot gyermekkorban kell megalapozni

Szerző: Babaszoba.hu

2014. március 10.

Forrás: babaszoba.hu

Bár a magyarok már jobban odafigyelnek a D-vitamin pótlására annak a kampánynak köszönhetően, amellyel orvos szervezetek a napfényvitamin hiányának problémájára hívták fel a figyelmet, a helyzet még mindig messze van az ideálistól.

A szakemberek a D-vitamin napon közzétették a 2. D-vitamin konszenzust, amely külön felhívja a figyelmet a kisgyermekkori D-vitamin pótlás fontosságára, és arra, hogy csecsemő és kisgyermekkorban a pótlás megfelelő minőségű, D-vitamint tartalmazó tápszerekkel és gyerekitalokkal is megoldható.
A magyarok immár sokkal jobban odafigyelnek a D-vitamin pótlására annak a kampánynak köszönhetően, amely mögé több mint tucatnyi orvosszakmai szervezet sorakozott fel, a helyzet azonban még mindig messze van az ideálistól. A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első országos, reprezentatív, D-vitamin felmérésének eredményei szerint tél végére a magyar felnőtt lakosság 94 százaléka D-vitamin hiányos, és nem jobb a helyzet a kisgyermekek körében sem."Rendkívül nagy a jelentősége, hogy már kora gyermekkorban biztosítsuk a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges testmozgást és a megfelelő mennyiségű kalciumot, D-vitamint, az első 1000 nap ugyanis kulcsfontosságú a későbbi egészség szempontjából" - magyarázta Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

A hazai orvosi ajánlás a gyermekek egy éves koráig írja elő a D-vitamin pótlását, ezért a tapasztalatok és a kutatások szerint a kisgyermekek D-vitamin szintje eddig az életkorig megfelelő. Ezután azonban - ha a szülő nem fordít figyelmet a pótlásra -, könnyen és gyorsan romlik a helyzet. A megfelelő D-vitamin mennyiséget élelmiszerből bevinni még egy felnőttnél is megvalósíthatatlan, akkora dózist kellene elfogyasztani az ajánlott ételekből, a D-vitamin képzéséhez elengedhetetlen napfénytől pedig a szülők - jó okkal - kifejezetten védik a kisgyermekeket.

"A megfelelő kalcium- és D-vitamin bevitel befolyásolja a felnőttkori csontritkulásra való hajlamot. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához elengedhetetlen kalcium felszívódását, az alacsony D-vitamin szint egyértelműen a csontritkulás rizikófaktora. A D-vitaminnak emellett számos egyéb élettani hatása is van, hozzájárul például az immunrendszer megfelelő kialakulásához és a sejtfejlődéshez. Sokat segíthetünk a felnövekvő generációknak, ha megfelelő táplálkozással és életmóddal folyamatosan biztosítjuk a gyerekek számára szükséges D-vitamin szintet. A most nyilvánosságra hozott konszenzus ajánlása alapján csecsemő és kisgyermekkorban a pótlás megfelelő minőségű, D-vitamint tartalmazó tápszerekkel és gyerekitalokkal is megoldható" - tette hozzá Dr. Takács István.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák