Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

D-vitamin-készítmény okozta egy baba halálát

Címkék:

D-vitamin

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 5.

Forrás: babaszoba.hu

A francia hatóságok feltételezése szerint összefüggésbe hozható egy 10 napos csecsemő halála az egyik D-vitamin-készítménnyel, így betiltották a szóban forgó készítmény forgalmazását.


Az Uvesterol D nevű készítmény használata Franciaországban igen elterjedt - írja az Origo. Fontos elmondani, hogy hazánkban a szóban forgó készítmény nem kapható.

Még decemberben történt a haláleset

A BBC értesülése szerint december 21-én történt a végzetes adag beadása. Az édesanya az adagolóval juttatta az előírt módon a kicsi szájába a vitamint. Már rögtön a vitamin bejuttatása után jelentkezett a probléma, majd 2 óra elteltével leállt a 10 napos baba szíve és légzése is.
A készítmény 1990 óta van forgalomban, ám ez az első haláleset, ami kapcsolatba hozható vele. A francia nemzeti egészségbiztonsági szolgálat (ANSM) hangsúlyozta, hogy minden más D-vitamin-készítmény teljesen biztonságosan használható, természetesen a megfelelő adagolási utasítást betartva.
2006-ban állítólag történt intézkedés az adagolóhoz kapcsolódóan.

Miért fontos a D-vitamin?

Ha D-vitamin-hiány keletkezik, kialakul az angolkór (rachitises). (Tünetek: fájó csontok, az elülső kutacs záródásának hiánya, későn jelentkező tejfogáttörés, fogváltás, gyakori légúti fertőzések.) Ha kevés a szervezetben a D-vitamin, növekszik a légúti fertőzések kockázata, és általában gyengül az immunrendszer. Az egészséges csontfejlődéshez, fogakhoz is szükséges megfelelő mennyiségű D-vitamin. Az optimális izomtömeg, testzsírarány kialakulását is segíti. Fontos szerepe van a pajzsmirigy-működésben, az egészséges sejtosztódásban és a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák