Baba

Cumisüveg miatti fogszuvasodás: okai, jelei és megelőzése

A kisgyermekkori fogszuvasodás gyakori kiváltó oka a cumisüveg használata, ami rossz szájhigiénéhez vezethet, elsősorban a folyamatos használat és a cumisüveg tartama miatt.
2021. Február 14.
Cumisüveg miatti fogszuvasodás: okai, jelei és megelőzése (fotó: Getty Images)

A kisgyermekek foga könnyen szuvasodik, ehhez nagymértékben hozzájárul az elfogyasztott folyadék: a cukros italok, gyümölcslevek gyakori fogyasztása. A cumisüveg szindróma könnyen megelőzhető lenne. A cumisüveg szindróma onnan kapta a nevét, hogy sok esetben megnyugtatás, elalvási rutinhoz köthető a cumisüveg használata, esti cukros italok, tej, tea fogyasztása, amit nem követ szájápolás. Így az éppen előtörő tejfogak hosszabb időn át, órákig is a cukros folyadékban “állnak”, a lebomló baktériumok és a cukor savat képeznek, ezzel pedig beindul a fogszuvasodás folyamata. A kisgyermek fogzománca puha és vékony, ezért a savtermelés könnyen fogszuvasodást okoz.

A tejfogak fogszuvasodása gyors folyamat, általában nem is egy fogat érint. A fogszuvasodás jellegzetes képet mutat: először barnás elváltozások jelennek meg a fog szájpadlás felőli oldalán, majd innen tovább terjed a fogközökbe, majd a fog külső felszínére. Általában a felső fogak kezdenek el szuvasodni, mert az alsók több nyálat kapnak, aminek van egy mosó funkciója.

Szövődményként krónikus fájdalom léphet fel, ami zavarja a rágást, így hatással lehet a gyermek táplálkozására. A tejfogak szuvasodása kihathat a maradó fogakra is, oly módon, hogy torlódhatnak a maradófogak, rosszul törhetnek elő, ezzel az állkapocs állapotára is hatással vannak, ami megváltoztatja az arc formáját is. A fogászati problémák megzavarhatják a beszédfejlődést is. A fogszuvasodás a fogbél gyulladásához, majd elhalásához vezethet, akár tályog is kialakulhat. Jól látszik, hogy sok mindenre hatással van a kisgyermekkori fogszuvasodás, pedig könnyen megelőzhető lenne.

Hogyan előzhetjük meg a cumisüveg okozta fogszuvasodást?

  • Kerüljük a cukros italokat, teákat. A 12 hónapnál kisebbek egyáltalán ne kapjanak cukros italokat, semmi szükségük rá, A 12-36 hónaposak ritkán, egyszerre maximum 120 ml gyümölcslevet ihatnak.
  • Ne adjunk a gyereknek a lefekvéshez, elalváshoz semmilyen cukros folyadékkal megtöltött cumisüveget (anyatejet sem!).
  • Kerüljük a cumisüveg használatát a nyűgös gyerek megnyugtatására. Helyette vessünk be más praktikákat: hordozás, ringatás, dúdolás. A cumi még mindig jobb megoldás, mint a folyadékkal megtöltött cumisüveg használata.
  • Kerüljük a cukorkát, sütit, édességet is, mert ezek is növelik a fogszuvasodás kockázatát.
  • Használjunk itatópoharat vagy csészét, kis poharat, mert így nem tud felhalmozódni a folyadék.
  • Ne legyen játékszer a cumisüveg, ami állandóan a gyerek kezében és szájában lóg, játék közben, séta közben. Ha mindenképp ragaszkodunk a cumisüveghez, vízzel töltsük meg.
  • Ne adjuk át a saját nyálunkat (testvérét) a kisgyermeknek azzal, hogy pl. lenyaljuk a cumit, kanalat, mert ezzel baktériumokat adhatunk át a szánkból a babának.
  • Miután megjelenik az első fog, óvatosan, puha textildarabbal vagy babáknak készült puha sörtéjű fogkefével tisztítsuk meg a baba száját, fogát. Már rögtön az első fog kibújásakor szokjunk rá a gondos szájápolásra.
  • Rendszeres látogassuk a fogorvost, akkor is, ha még csak néhány tejfog bújt elő. A rendszeres és már kora gyermekkorban megkezdett fogorvosi vizitekkel jól kiszűrhető a kezdeti fogszuvasodás, illetve a kisgyermek már korán találkozik a fogászattal, fogorvossal, ami miatt később nem lesz benne félelem.

(Cikk forrása: momjunction.com)