Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csúnya kisbaba?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. október 22. | Frissítve: 2016. június 1.

Forrás: babaszoba.hu

Miért olyan csúnya némelyik kisbaba, amikor megszületik? A kérdésre a szakértő válaszol.

Átlagos nehézségű szülés is nyomot hagy a babán, nem könnyű áthaladni a szülőcsatornán. A koponyacsontok közötti hézag, a kutacs arra szolgál, hogy a fej károsodás nélkül alakulhasson a szűkös helyviszonyokhoz.
A képlékeny koponyacsontok kissé elmozdulnak, deformálódnak, ám ugyanilyen könnyen vissza is nyerik formájukat. Az orr torzulása hasonlóan átmeneti probléma. A szülés során az arckoponyát ért súrlódást jelzik a piros foltok, duzzadt szemek, esetleges bevérzések a szemen, de ezek az apró sérülések napokon belül eltűnnek, felszívódnak.
A pattanások, a duzzadt mellek és nemi szervek az anyai szervezetből hozott hormonok hatására utalnak. Ha szopik a baba, hosszabb ideig áll fenn a hormonhatás, ezért lassabban szűnnek meg ezek a jelek, ám teendőt egyik jelenség sem igényel!
Nem jelent feltétlenül rosszat az sem, ha az újszülött keze-lába kicsit kékes, akár hideg is lehet, ha egyébként a baba jól érzi magát. Vérkeringése és testhőmérséklete a megszületést követően még ingadozó, és ez látszik is a bőrén: az újszülött szinte óránként változik - tájékoztat dr. Cserbák Anna neonatológus, gyermekaneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.

Újszülött

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák