Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csökkenti a túlsúly kockázatát a szoptatás

2011. március 9. | Frissítve: 2016. január 4.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu

A terhesség alatt jelentkező anyai cukorbetegség fokozza a születendő gyerek későbbi túlsúlyra való hajlamát. Ez a kockázatemelkedés ellensúlyozható legalább hat hónapos korig tartó szoptatással.

Csökkenti a túlsúly kockázatát a szoptatás

Azok a gyerekek, akiknek édesanyja terhességi cukorbetegségben szenvedett, de legalább hat vagy akár több hónapon át szoptak, nem váltak túlsúlyosakká 6 illetve 13 éves korukra. Adataik megegyeztek a cukorbetegségben nem szenvedő édesanyák gyerekeiével. Az eredmények az etnikai hovatartozástól függetlenek. A védő hatás azonban nem érvényesült, ha hat hónapnál rövidebb ideig szoptak.
"Úgy tűnik, a terhességi cukorbeteg édesanyák gyerekeinél a szoptatás jó módszer a gyerekkori kövérség leküzdésére" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Dana Dabelea, a Colorado Egyetem Közegészségügyi Karának docense egy, az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) által közzétett sajtóközleményben. "Mivel mind a gyerekkori elhízás, mind a méhen belüli élet során az anyai cukorbetegség hatása összefüggésbe hozható a kettes típusú cukorbetegség későbbi kialakulásával, arra a következtetésre juthatunk, hogy a szoptatás megelőzi a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is. További kutatások szükségesek, hogy ezt az összefüggést is bizonyítani tudjuk."
Most már több tudományos bizonyíték van arra is, hogy a szoptatás hosszútávon megelőzi a kövérség kialakulását. Az új eredmények, melyek a Diabetes Care márciusi számában jelentek meg, ismét a szoptatás jelentőségére hívják fel a figyelmet. Több kutatás is bizonyítja a szoptatás egyértelmű védő hatását.

Az igény szerinti szoptatás abban is segít, hogy a gyerek megtanulja maga szabályozni a táplálékfelvételt, akkor kapjon enni-inni, ha éhes. Az elhízás a cukortartalmú, tápanyagtartalmát tekintve silány ételek következménye is lehet.
Cikkünk forrását itt találod.

Kapcsolódó cikkeink a témában:
 • Egy alattomos várandóssági kór - a terhességi cukorbetegség
 • Már az enyhe terhességi cukorbetegséget is kezelést igényel?
 • A terhesség alatti vércukorterhelés előrejelzi a felnőttkori cukorbetegséget
 • Mit mond a tudomány a szoptatásról?
 • Mi kell az igény szerinti szoptatáshoz?
 • Hozzászólások

  Így aludhat jobban a baba

  Ha a baba boldog és kiegyensúlyozott, az édesanyja is az - ez az összefüggés pedig fordítva is fennáll.

  Biztonságos, pihentető éjszaka a babáddal? Rajtad is áll!

  Tudtad, hogy az alvási környezet megfelelő kialakítása nagyban befolyásolhatja babád alvását, ezzel együtt pedig a te éjszakádat is? Hol és hogyan érdemes altatni, hogy mindenkinek komfortos legyen?

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések