Baba

Csodálatos keresztnevek vasárnap született gyerekeknek

Miért ne viselhetné annak a napnak a nevét, amikor világra jött, ha több olyan utónevet is találunk, ami erre utal?
2021. Június 25.
Akár a születésük napjáról is elnevezheted a gyerekeket! (Fotó: Getty Images)

Ha jobban szemügyre veszed utónévtárunkat, láthatod, hogy lánynévből jóval több áll rendelkezésre mint azokból a keresztnevekből, amik fiúknak ajánlottak. Ez esetben mégis a kisfiúk – vagy inkább a szüleik – örülhetnek, ők ugyanis több olyan csodás névből válogathatnak, amik arra utalnak, hogy a kicsi vasárnap jött világra.

Miért lenne ez furcsa ötlet? Ha lehet a gyerekeknek olyan nevet adni, amit gyümölcsök neve ihletett, vagy hívhatsz úgy akár egy fiút is, mint egy virágot, akkor teljesen helyénvaló, hogy a születése napját “örökítenéd meg” a keresztnevével. Ráadásul nem arra akarunk rábeszélni, hogy Vasárnapnak anyakönyveztesd a babát – amire egyébként a jelenlegi állás szerint nincs is lehetőség -, hanem azt gondoljuk, hogy az alábbi szépen csengő nevek között is megtalálhatod az igazit! 

Fiúnevek vasárnap született babáknak

Ha klasszikusabb, szépen csengő nevet keresel a vasárnap született kisfiadnak, ajánljuk figyelmedbe a Domonkos és a Domokos nevet – mindkettő azt jelenti, hogy az Úrhoz tartozó, az Úrnak szentelt, vasárnap született. Latin eredetű nevek, melyek közül a Domonkos az “eredeti”, a Domokos ennek rövidebb önállósult formája. Névnapjaik: március 9., augusztus 4., augusztus 8., október 14.

Szintén a Domonkosból ered, és szerintünk nagyon klasszul hangzó – ugyanakkor méltánytalanul ritkán adott – fiúnév a Domos. Ez a latin-magyar eredetű név a Domonkos önállósult becézője, ami nem csak azt jelenti, hogy Istenhez tartozó, az Istennek szentelt, hanem azt is, hogy vasárnap született. Hivatalos Domos névnapot nem találunk a naptárban, ajánlott névnapokból azonban több is akad: január 15., április 15., július 15., október 15.

Lánynév vasárnap született babáknak

Ha a kislányod vasárnap érkezik, remek választás lehet neki a Dominika név – akár második utónévként is. Ez a latin eredetű név – aminek a névnapja július 6-ra vagy augusztus 4-re esik – azt jelenti, Istenhez tartozó, Istennek szentelt, vasárnap született. Bár fiúknak adható változata, azaz a Dominik a legnépszerűbb keresztnevek élvonalában található, a Dominika ritka névnek számít.