Baba

Csodálatos kapcsolat

Ma már ismert, hogy a mama babájával kapcsolatos negatív beállítódása - például ha nem tervezte a gyermeket, s nem várja szeretettel a kicsit -, komoly hatással van a baba pszichoszomatikus fejlődésére.
2003. Május 25.

Hihetetlenül fontos tehát, hogy az anya milyen elővételezett mentális képpel rendelkezik a babájáról, milyen párbeszédet folytat vele.

Lépésről lépésre

A kapcsolatanalízis során lépésről lépésre és tudatosan építjük ki azt Magzatfejlődésa kötődési teret, ami anya és magzata közös élménytartománya lesz. A baba érzelmileg és értelmileg gyorsan, differenciáltan fejlődik, ami azt is jelenti, hogy kötődéseiben stabil, kiszámítható, harmonikus és kiegyensúlyozott. A kismamák ugyanakkor öntudatos és magabiztos anyává érnek ebben a kapcsolati térben.

A kapcsolatanalízis alapvetően a közös lélektani tartomány keretein belül mozog. Az utóbbi időkben azonban egy-két kismamánál az ultrahangos, flowmetriás és egyéb vizsgálatok olyan drámai változásokat mutattak a biológiai rendszerek működésében, hogy arra kényszerültünk, a lélektani beavatkozások széles tárházával kíséreljük meg elhárítani a kialakuló életveszélyes helyzeteket. Azokat, amelyekben az orvostudomány már nem képes a beavatkozásra.

Placentaanya

Az egyik kismamánál, aki csodálatos kapcsolatot alakított ki a kisbabájával, a 36. heti ultrahangos vizsgálat elöregedett placentát, kevesebb magzatvizet és kissúlyú magzatot mutatott. Az orvosok azonnali konzíliumot hívtak össze, fontolgatták a császármetszés lehetőségét. Végül elálltak az azonnali műtéttől, azonban napi ultrahangos és flowmetriai vizsgálatot írtak elő a kismamának. Rögtön a következő kapcsolatépítő órán elkezdtük a placenta gyengéd maszszírozását a mentális kézzel. A feladatot a kismama otthonra is megkapta. A másnapi vizsgálati eredmények olyannyira javultak, hogy már nem kellett naponként bejárni a kezelésekre. A folyamatos masszírozás hatása másfél hétig tartott, majd a vizsgálatok a placenta állapotának újabb romlásáról számoltak be. Aznap éjjel egy lehetséges mélylélektani tudattalan összefüggésre alapozva egy értelmezést dolgoztam ki, és a következő alkalommal arra buzdítottam a kismamát, hogy beszéljen a placentájával. Kértem, mondja neki a következőket: “Te ugyanúgy a babám anyjának érezheted magad, mint én. Talán benned is bujkál az érzés, hogy szeretnéd, hogy ő minél tovább éljen. Mivel össze vagytok kapcsolódva, ettől úgy is érezheted, hogy kettőtöknek egy életforrása van, és egymás idejét használjátok el. Abból, hogy te idő előtt elsorvasztod magad, arra következtetek, hogy úgy érzed, a te működéseddel az ő idejéből veszel el. Vagyis, te minél tovább élsz, az ő ideje annál rövidebb lesz. A következtetésed rossz. A bűntudatod, ami sorvaszt, felesleges. Éppen ellentétes irányú kapcsolat van közöttetek. Minél tovább élsz, a baba élete annál hoszszabb lesz.”

A másnapi ultrahangos és flowmetriás vizsgálatok az orvos legnagyobb megdöbbenésére a placenta megújulását mutatták. A baba, akit a 36. héten császármetszéssel koraszülöttként akartak a világra hozni, végül a 39 és feledik héten normális súllyal, időben megszületett.

V.évf./11.sz.

Forrás: Baba Magazin