Baba

Csitítgató praktikák, ha sír a baba

Egy-egy hangos oázás bizony felzaklatja az édesanyákat. Ráadásul néha reménytelen küzdelem megnyugtatni a síró csecsemőt. Összeállításunk csitítgatáshoz ajánl "csillapítókat".
2003. Július 02.

Ahány csecsemő, annyiféle könnykoncert. Egyes csecsemők a kelleténél is jobban sírnak, mások igazi babához szinte méltatlan módon csendesebben pityeregnek. Az édesanyáknak alig van stresszesebb helyzetük, mint amikor a csecsemőjük megállás nélkül sír, és nem tudni, miért.

Éhes vagy szomjas?

A sírás hallatán először ez a kérdés jut eszünkbe, és etetéssel-itatással igyekszünk véget vetni a zenebonának. A csecsemőknek különböző az étvágyuk, akár mesterségesen, akár szoptatással tápláljuk őket. A cumisüveg csitítgató használatánál is vigyázzunk arra, hogy ne nyomjuk túl erősen, ne adjunk a cumisüvegben lévő tejhez gabonaneműt.

Az is tévhit, hogy minél édesebb italt adunk a bébinek, annál előbb hagyja abba a sírást. A szoptatási időszak végéhez közeledve az állandósult sírások okaként szerepelhetnek az elválasztási zavarok. Szomjúságot is oltó síráscsillapítóként adjunk inkább tiszta vizet, különösen nyáron vagy hígított, cukorszegény bébiitalt.

Fázik vagy melege van?

E kérdés megválaszolásához ne elégedjünk meg azzal, hogy csupán ránézünk gyermekünk arcára. Minden ilyen esetben érintsük meg a nyakát. Ha azt tapasztaljuk, hogy izzad, miközben az arca is kipirosodott, változtassunk a fekvésén vagy helyezzük máshová. Semmiképpen ne tegyük ilyenkor hideg vagy meleg vízbe, ne nyissuk rá az ablakot! Legfeljebb langyos vízbe mártott szivaccsal törölgessük át kis testét, ha szükségesnek látjuk. Megtehetjük azt is, ha picit hidegnek érezzük a testét, hogy magunkhoz ölelve átadjuk neki testmelegünket. Segíthet valamilyen meleg ital is.

Mi lehet még a baj? Mondjuk az, hogy kell-e nadrágpelenkát cserélni vagy sem, kényelmesen fekszik-e és így tovább. Egy összegyűrődött ruhadarab nyomhatja a testét, erős fény zavarhatja a szemét, viszkető érzés gyötri, de nem tud megvakarózni vagy egyszerűen másik testhelyzetbe szeretne kerülni, esetleg mozgásigényéről ad hírt panaszával. Ha a csecsemő a megszokottól eltérő módon viselkedik, biztos hogy nem érzi jól magát. Az éles síró hang, a felhúzott lábak hasfájásra utalnak, és ha mindezzel még hányás is jár, ugyancsak orvoshoz kell fordulni.

Vannak-e trükkök?

Ha engedünk a csábításnak, ha ölbe vesszük gyermekünket, gondoljunk arra, hogy a csecsemők szeretik, ha ritmikusan, ide-oda mozgatják őket. Próbáljuk különböző helyzetekben, ölben tartva, vállra helyezve vagy az arcunkhoz szorítva megnyugtatni, elaltatni.

A síró csecsemőnek adott cumiról ugyanúgy megoszlanak a vélemények, mint arról, hogy az édesanya ujjának kell helyettesítenie a cumit, de a bébi a saját hüvelykujját is felfedezi a dudli helyett. Bár a legtöbb csecsemő sokat alszik, sok időt tölt étkezéssel, de azért figyelnek a körülöttük lévő világra is. Szeretnek különböző dolgokat, tárgyakat nézegetni, szeretik felfedezni a környezetüket. Nem haszontalan, ha az édesanya figyelembe veszi ezeket az életkori sajátosságokat.

Mutassunk be apró cselekvéseket, produkáljunk a baba figyelmét lekötő mozdulatsort. Játsszunk. Mindegy mit. És a baba megnyugszik, csillogó lesz a szeme. Ide tartozik az is, ha a gyermek egyszerűen csak nézi, hogy mit csinálunk. Miközben figyelmesen hallgatja a dudorászást, teremtsünk vele kapcsolatot. Kapjuk el a tekintetét, nézzünk mélyen a szemébe, kacsintsunk!

Nem tart örökké

Egyszer persze véget ér ez a sírós korszak, s csupán emlék marad. Úgysem hisszük el, de vissza fogjuk sírni életünknek ezt az időszakát. A gyerek pedig törheti majd a fejét, hogyan nyugtassa meg pityergő édesanyját…

További hasznos cikkek:

  • Sírva kérnek
  • Ha sír a csecsemő – Okok és megoldások
  • Miért sír a csecsemő?
  • Sír a világ minden babája!
  • Forrás: Baba Magazin