Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csípődysplasia: tünetek és tennivalók

2016. szeptember 29.

Forrás: babaszoba.hu

A csípődysplasia kettő-négy százalékkal a csontváz leggyakoribb vele született rendellenessége. A csípőízületnek ez a deformálódása egyes családokban halmozottan fordul elő, azaz öröklődik.

Csípőtorna


Ez esetben a lányok lényegesen többször érintettek, mint a fiúk. További kockázati tényező a medencevégi fekvés születéskor, és a kényszertartás az anyaméhben a terhesség ideje alatt.
Csípődysplasia akkor alakul ki, ha az úgynevezett csípőízületi vápa - ez a medencecsontnak az a része, ahová a combcsont gömbölyű vége illeszkedik - nem alakult ki megfelelőképpen, és ezért túl sekély. A combcsont felső vége nem talál tartást a sekély csípőízületi vápában. Ha a combcsont teljesen kicsúszik a vápából, csípőficamról beszélünk.
A csípődysplasiát, illetve a csípőficamot alapos gyermekorvosi vagy ortopédiai vizsgálattal a lehető leghamarabb meg kell állapítani. A vizsgálati módszerek közé tartozik az ultrahangos vizsgálat (csípőszonográfia) is. A csípőszűrésről részletesebben olvashatsz a vizsgálatról szóló cikkünkben.

Leggyakoribb tünetek

 • Nehézségek lábterpesztéskor
 • A legfelső popsiredők nincsenek egy magasságban
 • A csípődysplasia jól gyógyítható, ha időben felismerik és következetesen kezelik. Ezért minden újszülöttet meg kell vizsgálnia gyermekorvosnak vagy ortopédusnak a születést követő első néhány napon. Ez a vizsgálat a csípő mozgékonyságát ellenőrzi.
  Csípőízületi probléma gyanúja esetén fél- vagy kétoldali terpesztési gond tapasztalható, amely a születés utáni negyedik héttől kimutatható.
  Újszülöttek esetében a mozgékonyságot még egy csípőzavar is alig korlátozza, mivel a csípő ekkor még nagyon laza, instabil. Csípődysplasiára a baba pelenkázásakor az egyik vagy mindkét comb terpeszbe hajlításakor adódó nehézségek utalhatnak. A szülőknek néha az is feltűnik, hogy a legfelső popsiredők nincsenek egy magasságban.
  Ha a csípődysplasiát nem veszik észre vagy nem kezelik, a csípőízületek túl korán elkopnak, és már húszéves korban fájdalmas arthrosis alakulhat ki.
  A csípődysplasia terpesznadrággal eredményesen kezelhető. Ez a nadrág az újszülött, illetve a csecsemő lábait a csípőízületi vápához képest normális testhelyzetbe hozza, amilyet az egészséges gyermekek megszületésük előtt az anyaméhben felvesznek. A terpesznadrág a combot a csípőízületben, valamint a térdízületet 90-100 fokban behajlítja. A két láb között elég hely marad a pelenkázáshoz. Ebben a születés előtti normál helyzetben a csípőízület vége centrikusan helyezkedik el a csípőízületi vápában, és a túl sekély, még porcos ízvápa kellőképpen kifejlődhet.

  Kell-e orvoshoz vinned gyereket?

  Bármilyen csípőprobléma gyanúja vagy családi terheltség esetén fordulj orvoshoz. Amennyiben az újszülöttnél nem végeztek csípődysplasia-vizsgálatot, a gyermekorvosnak kell megtennie legkésőbb a negyedik-hatodik héten végzendő (V3) státuszvizsgálaton.
  Az V2 és V3 státuszvizsgálaton minden újszülöttnél ultrahangos vizsgálatot kellene végeznie a gyermekorvosnak vagy egy ortopédusnak.

  Combhajlító nadrág

  A combhajlító nadrágot éjjel-nappal viselni kell, amíg a csípőcsont normális formát nem vesz fel. Ez körülbelül kétszer annyi hétbe telik, mint amennyi idős a gyermek, vagyis egy négyhetes csecsemőnek nyolc hétig kell combhajlító nadrágban lennie.

  Így segít az orvos

  Csípődysplasia esetén az orvos első körben terpesznadrágot rendel a babának. A terpesznadrág a csípőízület-fejet úgy rögzíti az ízületi vápában, hogy a helytelen terhelések elkerülhetők legyenek, és az elégtelenül kialakult vápa fokozatosan helyes irányban fejlődhessen.
  Az orvos azt is megmutatja, hogyan kell a terpesznadrágot helyesen a babára igazítani, és elmondja, miért kell a nadrágot éjjel-nappal viselni. Egy héten belül sor kerül az első orvosi kontrollvizsgálatra, amelyet négyhetes időközökkel újabb, ultrahangos vizsgálattal egybekötött kontrollok követnek mindaddig, amíg a csípőcsont normális formát nem vesz fel.
  A csípőficam (amikor a combcsont kicsúszik az ízületi vápából) ortopédiai kezelést igényel. Ilyenkor teljes altatásban visszahelyezik a combcsontot a csípőízületi vápába, majd rögzítik. A baba gipsznadrágot kap, amelyet az orvos rendszeresen ellenőriz, és mivel a baba növekszik, gyakran cserél is. A gipsznadrág viselésének időtartama a csípővápa fejlődésétől függ.
  Amint a baba megtanul járni, minden kezelt csípőproblémát újra meg kell vizsgálni. További kontrollvizsgálatokra hatéves korban, valamint a csontnövekedés lezárulásakor, serdülőkorban kell sort keríteni. Ekkor röntgenvizsgálatokra is szükség lehet.

  Így segíthetsz a gyermeken

  Ügyelj arra, hogy a babán mindig rajta legyen a terpesznadrág - legalább a nap 23 órájában, éjjel-nappal, vagyis elvileg mindig, amikor pelenka is van rajta. Ennek a nadrágnak a viselése nem okoz fájdalmat, és egy kis gyakorlattal fel- és lehúzása sem okoz problémát.
  Az orvosi kontrollvizsgálatok időpontját mindig következetesen tartsd be, hogy az orvos pontosan nyomon követhesse a gyógyulást.

  Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések