Baba

Csecsemőultrahang-szűrővizsgálat: a leggyakoribb kérdések

A különböző betegségek felismerésében fontos szerepe van az ultrahang-vizsgálatnak. A vizsgálat nagy előnye a csecsemőknél, hogy nincs káros hatása és nem jár fájdalommal.
2022. Február 09.
Csecsemőultrahang-szűrővizsgálat: a leggyakoribb kérdések (fotó: Getty Images)

Ma Magyarországon az ultrahangos csecsemőszűrés nem kötelező vizsgálat, de vannak esetek, amikor erősen ajánlott. Az ultrahangos szűrővizsgálat minden babának ajánlott, de azoknak különösen, akiknek a családjában előfordult vesebetegség, csípőficam vagy fejlődési rendellenesség.

A koponya, hasi és csípő ultrahangszűrések segítségével felfedezhetők panasz- és tünetmentes veleszületett fejlődési rendellenességek.

A vizsgálatokra indokolt esetekben kapható beutaló a házi gyermekorvostól, de általában térítés ellenében tudjuk igénybe venni a szűrővizsgálatokat.

Mikor érdemes elvégeztetni a csecsemőultrahang-vizsgálatokat?

A vizsgálatokat – hasi, koponya, csípő ultrahang vizsgálat – ideális esetben 6-8 hetes korban végzik. A teljes csecsemőultrahang-szűrés ami magába foglalja a hasi, a koponya és a csípő vizsgálatot is kb. 20 percig tart.

Hogyan zajlik az ultrahangos vizsgálat?

A vizsgálat nem jár fájdalommal. A babát saját textilpelenkájára fektetik és a vizsgálandó területet bekenik egy hűvös géllel. Egy kis ultrahangfejjel végzik a vizsgálatot. Nem szükséges éhnyomorra érkezni a vizsgálatra, sőt, a csecsemők esetében nyugodtan minden történhet a megszokott módon (ha a baba nem éhes, kevésbé nyűgös).

Hasi ultrahang

A vizsgálat során áttekintik a legfőbb hasi szerveket: a májat, az epehólyagot, az epeutakat, a hasnyálmirigyet, a lépet, a mellékveséket, a veséket, a húgyhólyagot, a bélrendszert, illetve a hasüreg mögötti régiót.A vizsgálattal beazonosítható a vesetágulat, ciszták, csecsemőkori reflux és gyomorzár szűkület, egyes bélbetegségek, hasi nyirokcsomók vizsgálatára.

Csípő ultrahang

A csípő ultrahang vizsgálattal fény derülhet a csípőficamra, illetve az alulfejlett csípőízület is kiszűrhető. A vizsgálat különösen ajánlott farfekvéses szülés, ikerterhesség esetén, illetve ha a családban már korábban előfordult csípőficam.

Koponya ultrahang

A koponya vizsgálatot a nagykutacson keresztül végzik. A vizsgálat segítségével megállapíthatók a fejlődési rendellenességek, az oxigénhiányos állapot következtében létrejött károsodások vagy az az esetleges újszülött kori agyvérzésre derülhet fény.