Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csecsemőkorunktól vonzódunk a szuperhősökhöz

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 12. | Frissítve: 2018. május 7.

Forrás: Medipress

Egy kutatás szerint a csecsemők már fejlődésük egészen korai szakaszaikban is képesek felismerni a hősies viselkedést.

Már a csecsemők is vonzódnak a szuperhősökhöz


Ez arra utal, hogy igazságérzetünk - s innen fogva a szuperhősök iránti lelkesedésünk - velünk született képesség. Nem csoda tehát, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt rajonganak a populáris kultúrában feltűnő hős megmentőkért, igazságosztókért.
A Nature Human Behaviour cím szaklapban publikált anyag szerint a hat hónapos csecsemők már értik a hatalmi dinamikát a különböző karakterek között, noha még természetesen nincsenek szavaik ezeknek kifejezésére. A Kyotoi Egyetem munkatársai komplex kísérletsorozat keretein belül mutattak különféle karaktereket a csecsemőknek, amint azok épp üldözik egymást és egymásnak ütköznek, miközben egy harmadik karakter messziről figyeli őket.
Az egyik változatban ez a harmadik szereplő közbeavatkozik, míg a másik verzióban elmenekül az ellenkező irányba. Amikor aztán életszerű helyzetekben megmutatták a kicsiknek ezeket a figurákat, az akcióba avatkozó karakter lényegesen szimpatikusabb volt, mint az, amelyik elmenekült.
"A hősies viselkedés, a másokért történő bátor kockázatvállalás olyasmi, amire már a hat hónapos csecsemők is reagálnak. Ez a viselkedés igen szimpatikus számukra, értik a mögöttük rejlő hatalmi dinamikát. Hat hónaposan még a véletlen segítség is értéket képvisel, de a tíz hónapos gyerek már a szándékos, tudatos segítséget is felismeri" - mondja a kutatásban segédkező David Butler.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések