Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csecsemőkori bukás, reflux - A kezeletlenség veszélyei

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 12. | Frissítve: 2020. augusztus 12.

Forrás: Budai Allergiaközpont

A gastro-oesophagealis reflux gyakori probléma csecsemőknél, mely rendszerint többszöri, kis adagokban történő etetéssel, az ágy fejvégének megemelésével, a tápszer cseréjével, hordozással jól kezelhető.

Csecsemőkori bukás, reflux - A kezeletlenség veszélyei

A gyerekek többségénél nagyjából 8-10 hónapos korukra el is múlnak a tünetek.
A gyakori hányások hátterében azonban komolyabb, csak műtéttel kezelhető probléma is állhat, erre hívja fel a figyelmet dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A kezeletlen reflux veszélyei

Reflux esetén a gyomorsavval és emésztőnedvvel elkeveredett gyomor- és nyombéltartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez a jelenség egészséges csecsemőknél is bekövetkezik egy kiadós étkezést követően, ilyenkor a "feleslegtől" bukás formájában szabadulnak meg. A kicsik gyakran csuklanak, nyeldekelnek, tüsszögnek, köhécselnek, böfögnek és erős szájszag is kialakulhat náluk.
Kóros állapotként onnantól kezeljük, ha ezek az esetek gyakran előfordulnak, inkább hányás formájában jelentkeznek a tünetek, megtorpan a csecsemő súlyfejlődése, ill. kifejezett fájdalmat jelez a gyermek.
A reflux oka a nyelőcső záróizmának nem megfelelő működése. Nem zár tökéletesen, ezért tud a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszajutni. Ha ez a folyamat gyakran ismétlődik, a gyomorsav irritálja a nyelőcsövet, kimarhatja, fekély, nyelőcsőszűkület is kialakulhat. Szövődményként gyakori orrmelléküreg-gyulladás és tüdőgyulladás is jelentkezhet.

A kivizsgálás súlyos elváltozást is felfedhet

A gyakori bukásokat azért sem szabad fél vállról venni, mert a háttérben csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület (az u.n.pylorus stenosis) is állhat. A fiúknál jellemzően gyakoribb elváltozás tünetei 3-6 hetes kor környékén jelentkeznek először, és nagyon hasonlóak a reflux által okozott panaszokhoz. Dr. Vass Noémi szerint forduljunk mielőbb orvoshoz, ha a gyermeknél étkezések után rendszeressé válik a hányás.
A csecsemő ugyanis így éhezik, nyugtalanná, síróssá válik. Idővel a súlya stagnál, fogyhat is, megjelennek a kiszáradás jelei: száraz bőr, karikás szemek, beesett kutacs. Vizeleteinek és a székletek száma csökken, erre a száraz pelenkák hívják fel a figyelmet. Nagyon fontos, hogy ne várjuk meg, amíg ezek a tünetek megjelennek, gyakori hányások esetén forduljunk mielőbb orvoshoz!

Csak műtéttel kezelhető

Az orvos fizikális vizsgálattal és hasi ultrahangos vizsgálattal tudja beazonosítani, ha a gyakori bukások, hányás hátterében gyomorkimenet-szűkület áll. Ilyen esetben a gyomorkimenet körüli izomgyűrű görcse figyelhető meg. A görcs következtében az izomzat megvastagodik, az étel így nem tud tovább haladni a gyomorból. Kezelése csak műtéti úton lehetséges, a hasfalon keresztül a szűkületet okozó izmokat átvágják. A csecsemő a műtét után először infúziót kap, majd a továbbiakban fokozatosan, szájon át is egyre növekvő adagokat fogyaszthat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések