Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csecsemőkön is elkezdik tesztelni az egyik koronavírus elleni vakcinát

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 17.

Forrás: Telex.hu

A Moderna megkezdte a koronavírus elleni vakcinája tesztelését: a klinikai vizsgálatot a hat hónapos és 12 éves kor közötti gyerekeken kezdték meg.

Csecsemőkön is elkezdik tesztelni a koronavírus elleni vakcinát (fotó: Getty Images)
A vizsgálat során a koronavírus elleni vakcina hatásosságát és biztonságosságát tesztelik 6750 gyerekkel az Egyesült Államokban és Kanadában - írja a Telex a Reuters nyomán. Ugyanazt az adagolást vizsgálják - 28 nap különbséggel beadott két vakcina -, amelyet a felnőttek esetében már engedélyeztek a világ számos országában.
Az, hogy eddig miért nem kapott egyik gyártó oltóanyaga sem engedélyt gyerekek beoltására éppen az az oka, hogy gyerekeken eddig nem vizsgálták a vakcinák hatását. A gyerekek nem kis felnőttek, máshogy működik az immunrendszerük, és erősebbek lehetnek a mellékhatások is, így nem lehet a gyerekekre megfeleltetni a felnőtteken végzett vakcinatesztek eredményeit.
Bár a gyerekekre kevésbé veszélyes a koronavírus, de a harmadik hullámot okozó brit variáns miatt már több gyerek is súlyos állapotba került illetve a vírus terjesztésében bizonyos fokú szerepet akkor is játszhatnak a gyerekek, ha nem ők tűnnek a legnagyobb terjesztőknek. A gyártók közül elsőként a Moderna kezdte meg a legfiatalabbakkal folytatott teszteket.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyorsított eljárás keretében értékeli ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit, de így is csak jó pár hónap múlva lehet a gyakorlatban is bevethető vakcina.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések