Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csecsemőgondozási díj - CSED 2016

Szerző: Vékony Katalin

2016. január 11. | Frissítve: 2016. január 26.

Forrás: babaszoba.hu

A csecsemőgondozási díj (CSED) a régi terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) "jogutódja". Mit kell tudni róla? Mikortól igényelhető, mekkora összegre lehet számítani?

CSED - mit kell tudni a csecsemőgondozási díjról?

Biztosítási jogviszonyhoz kötött, havi rendszerességgel, 24 héten át járó ellátás, melyet az az édesanya igényelhet, aki a szülést megelőzően 365 napon át két éven belül biztosított volt, és
 • a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnése utáni negyvenkét napon belül szül, vagy
 • a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósítása alatt szül, illetve a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.
 • A 365 napba beszámítandó a baleseti táppénz, a CSED, a gyermekgondozási díj (GYED) - kivéve a diplomás GYED - , a rehabilitációs járadék vagy ellátás, valamint a legalább 1 évnyi közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény idejéből maximum 180 nap.

  A jogosultság a csecsemőgondozási díjra legkésőbb a gyermek születése napjával, koraszülött gyermek esetén a szülési szabadság első napjával nyílik meg.

  Mikor lehet igényelni és meddig jár a CSED?  A csecsemőgondozási díj folyósítása a szülés előtti 28. naptól a gyermek születését követő 168. napig jár (24 hét), kivéve koraszülött babák esetében, akiknél a szülés napjától igényelhető. Minden fent nevezett kismama jogosult rá a Gyermekgondozási Díj (GYED) előtt. Fontos kiemelni, hogy a GYED addig nem folyósítható, míg a CSED le nem jár, ezt érdemes észben tartani, hiszen a GYED-et időben meg kell igényelni!

  Amennyiben a szülő bármilyen - kivéve a nevelőszülői - jogviszonyban keresőtevékenységet folytat, a csecsemőgondozási díj nem jár (nem tartozik ide a szerzői jogi díjazás, valamit a személyi jövedelemadó mentes tiszteletdíj). Igényelheti az ellátást egyéni vállalkozó is.

  Az édesanyán kívül jogosult csecsemőgondozási díjra a vérszerinti apa is abban az esetben, ha az anya egészségügyi okokból nincs már a gyermekkel egy háztartásban, illetve meghalt, valamint a jogosultak körébe tartozik az örökbefogadó szülő, vagy gyám is.

  Mennyi a csecsemőgondozási díj összege?

 • A csecsemőgondozási díj összege a szülést megelőző munkaviszonyban keresett napi bruttó átlag kereset 70%-a, csak a személyi jövedelemadót vonják le belőle.
 • Ha a csecsemőgondozási díj kezdő napját megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel - biztosítási jogviszonnyal - az igénylő szülő, akkor a CSED-et ezen 180 napi jövedelem alapján állapítják meg. Abban az esetben, ha nem folyamatos a biztosítási idő: A megszakítást megelőző jövedelmet nem veszik figyelembe.
 • Ha a biztosított az adott időszakban, azaz a CSED kezdő napát megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számolva nem rendelkezik 180, csak 120 naptári napi jövedelemmel, de van a jogosultság kezdő napjától legalább 180 napnyi folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor a CSED naptári napi alapját a 120 napi tényleges jövedelem alapján állapítják meg.
 • Ha a naptári napi alap nem állapítható meg az előző két pont szerint, a naptári napi alap a jogosultság első napján érvényes minimálbér (jelenleg 111.000 Ft) kétszeresének harmincad része.
 • Ha a biztosított naptári napi jövedelme nem éri el a minimálbér kétszeresének harmincad részét, a CSED összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét veszik figyelembe. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni mégpedig úgy, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg!


 • Hogyan kell igényelni a csecsemőgondozási díjat?

 • A szülőnek ki kell tölteni a "Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához" című nyomtatványt, mely letölthető innen.
 • Illetve egyéni vállalkozó, őstermelő, önfoglalkoztató kérelmét az "Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez" nyomtatványon nyújthatja be, mely letölthető innen.


 • A nyomtatványt (kitöltése után) a munkahelyre kell benyújtani, azonban ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, vagy egyéni vállalkozó az igénylő szülő, a kérelmet a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalhoz kell beadni.

  Az igényléshez mellékelni kell a várandós-gondozásról szóló kiskönyv másolatát, a várandós-állományba vételről szóló orvosi igazolást, vagy a gyermek születési anyakönyvi kivonatnak másolatát (ha a gyermek születése előtt igényli a szülő a CSED-et, akkor ezt utólag pótolni kell). Csecsemő örökbefogadása esetén az örökbefogadásról szóló gyámhivatali határozatot kell csatolni.

  Álláskereső igénylő esetén mellékelni kell a határozatot a vállalkozói járadék/álláskeresési támogatás megállapításáról illetve a folyósítás szüneteltetéséről; tanuló esetén pedig a leckekönyv másolatát, vagy igazolást a tanulmányok idejéről. Mellékelni kell továbbá a "Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához" nevű nyomtatványt, ha az igénylőnek megszűnt a biztosítási jogviszonya, emellett az igazolványt a az egészségbiztosítási ellátásokról, biztosítási jogviszonyról.

  A CSED maximum 6 hónapra visszamenően igényelhető, így az első napja legkorábban a kérelmezés napjától visszafelé számított hatodik hónap első napja lehet.

  További információk az OEP oldalán.

  Kapcsolódó cikkeink:
 • Gyermekgondozási díj - GYED 2016
 • Családi ellátások és támogatások: mit hol kell igényelni?
 • Gyermekgondozási segély (GYES) 2016
 • Családi pótlék 2016

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések