Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csecsemő hozzátáplálása: a startvonalon 6 hónaposan

Szerző: Nagy Zita

2014. december 10. | Frissítve: 2016. július 4.

Forrás: babaszoba.hu

Minden kezdet nehéz, mondják - de nem szükségszerűen az. Ha felkészülünk a baba hozzátáplálására, könnyen vehetjük az akadályokat. Már 6 hónaposan több zöldség, gyümölcs és gabonaféle kerülhet a babánk tányérjára.

A babák hozzátáplálásáról szóló sorozatunkban sorra vesszük, melyik ételt, mikor lehet és érdemes a baba étrendjébe beilleszteni, adunk jó tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan érdemes csinálni és persze tapasztalt anyukák történeteit is megosztjuk.
A baba hozzátáplálását a kóstoltatással kezdjük - ahogy mi magunk óvatosan közelítünk egy-egy új ízhez, ismeretlen ételhez, úgy a kicsik számára is egy teljesen új világot készülünk bemutatni. Legyünk türelmesek és kínáljuk az ételt fokozatosan. Hagyjuk, hogy a bébi ismerkedjen, barátkozzon az új ízzel.
Bár több anyuka is mesélt arról, hogy már a gyerek 3-4 hónapos kora körül többen arra biztatták, hogy ismertesse meg a kicsit bátran az első ételekkel, a gyakorlatban az 5-6 hónapos gyerekeknél érdemes ezzel próbálkozni - konzultálva előtt a védőnővel, gyerekorvossal. Erre az időpontra kész a baba szervezete, emésztőrendszere hogy befogadja az eddig ismeretlen ételeket.
A legtöbb megkérdezett anyuka almával kezdte. Van, aki gyümölcslével, de voltak olyan anyukák, akik rögtön egy kanál gyümölcspéppel ismertették meg a kisbabájukat. Az alma kézenfekvő választás, hiszen könnyű hozzájutni, és nem is tartozik a legdrágább gyümölcsök közé. Ha sikeresen túljutunk az almán, akkor számos gyümölcs és zöldség van, amivel folytathatjuk a sort.
Ahogy azonban azt a korábbi cikkekben is jeleztük, ne erőltessük, és ne siettessük ezt a folyamatot, a baba mindig egyértelműen jelzi, mikor mire áll készen, mire kíváncsi és mi az, amit nem szeretne még egyszer (legalábbis egy darabig) a tányérján látni. Célszerű délben ismertetni az újdonsággal a babát, szoptatás után beilleszteni a menetrendbe.
"Én először reggel próbálkoztam a hozzátáplálással, de hamar kiderült, hogy ez nem a legideálisabb időpont. Jobb, ha elkezdjük a napot, túl vagyunk a reggelin, egy kis mókán, jövés-menésen, aztán ebéd után következhet az újabb kaland, az új íz. Nem tudom, hogy ez minden gyereknél így van-e, de az ebéd után próbálkozások szinte mindig jól sikerültek. Persze néhány hét múlva ennek nem volt már olyan nagy jelentősége, de a kezdeteket mindenképpen megkönnyítette" - magyarázza Bianka, aki a második kisfiánál már rutinosan, a déli szoptatás után adta az első ételeket a kicsinek.
A 6 hónapos babák hozzátáplálása idején az első gyümölcsök között lehet még, nyilván idénytől függően, az őszibarack, a meggy vagy a cseresznye, Ha téli babánk van, akkor a gesztenyével is próbálkozhatunk. A gyümölcsök mellett a zöldségekről se feledkezzünk meg. Egy 6 hónapos baba már kaphat burgonyát, sütőtököt, céklát és sárgarépát is. Minden esetben alaposan tisztítsuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket, s így préseljük, pépesítsük, daraboljuk a babának.
A zöldségek és a gyümölcsök mellett egyes gabonaféléket is megismertethetünk a gyerekkel. Készíthetünk gabonapelyhet, kaphat rizst, zabot, kukoricát és búzából készült ételt is. A gluténtartalmú gabonák (ilyen a búza) hozzátáplálásával kapcsolatban egyes kutatások azt hangsúlyozzák, 4 és 7 hónapos kor között célszerű bevezetni fokozatosan, kis mennyiségben a kicsi étrendjébe, lehetőleg még szoptatás mellett.
Amikor egy-egy új ízzel ismertetjük meg a kisbabát, amellett, hogy a mennyiségeket fokozatosan növeljük csak, ügyeljünk arra, hogy ne egye "túl" magát a csecsemő az új étellel, hiszen ebben az időpontban még az anyatej a legfontosabb tápláléka.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések