Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Császármetszés és szoptatás - A legfontosabb tudnivalók

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 9. | Frissítve: 2021. június 25.

Forrás: lll.hu

Befolyásolja-e szülés mikéntje a szoptatás sikerességét? Hogyan készülhetünk előre, mire érdemes figyelni már a kezdetektől?

Császármetszés és szoptatás - A legfontosabb tudnivalók (fotó: Getty Images)
A terhesség alatt a test felkészül a szoptatásra. A vajúdás és a szülés - elsősorban ha beavatkozásoktól mentes - hormonokat szabadít fel, amelyek segítik a szoptatást. Ám akkor sem kell kétségbeesni, ha a szülés császármetszéssel fejeződik be, sőt a tervezett császármetszés sem jelenti ezt, hogy ne sikerülhetne a szoptatás. Igaz ugyan, hogy egy nagy hasi műtét hosszabb kórházi tartózkodást és hosszabb felépülést is jelent, mindez megnehezítheti a szoptatás kezdeti szakaszát, de korántsem jelenti azt, hogy egy császármetszésen átesett anya ne tudna sikeresen szoptatni.
Magyarországon a szoptatás sikerességét nagyban befolyásolja önmagában az a tény, hogy melyik intézményben szül egy kismama. Vannak kifejezetten támogató kórházak és támogató, felkészült szakszemélyzet, de akadnak olyan intézmények is, ahol sok elavult szemlélet van érvényben, amelyek megnehezíthetik a szoptatás kezdeti sikerességét, főleg akkor, ha az édesanya császármetszéssel hozta világra a kisbabáját és ő maga is támogatásra szorul. Éppen ezért érdemes már a terhesség során tájékozódni az adott intézmény szokásrendszeréről.
A La Leche Liga az alábbi szempontokat ajánlja megfontolásra:
- A kisbabádat nem választhatják el tőled, feltéve persze, hogy egyikőtök sem igényel különleges ellátást.
- Nem adhatnak cumisüveget vagy nyugtató cumit a kisbabádnak, mert ezek összezavarják a baba szopási technikáját.

Császármetszés utáni szoptatás

Egy nagy hasi műtét után hosszabb a gyógyulási folyamat. A szoptatás segíti a méh összehúzódását, ezzel elősegíti a gyorsabb gyógyulást.
Minél korábban és minél gyakrabban kerülj bőrkontaktusba a kisbabáddal. A bőrkontaktusnak számtalan előnye van, például segíti a kötődést, megnyugtatja a kisbabát, megkönnyíti a baba szopását, melegen tartja a babát, könnyebben felismered az éhségjeleket.
Indított szülés esetén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szeparációs vagy szoptatási gondok. Hasonló gondokat okozhat, ha a babád a vártnál korábban születik, vagy ha egészségügyi problémákkal, például cukorbetegséggel küzdesz - írja a lll.hu. Ha tervezett császármetszésed lesz, akkor lehetőséged lehet arra, hogy lefejd a kolosztrumot a szülés előtt, így akkor is a kisbabád rendelkezésére fog állni, ha titeket szétválasztanak.
Ha elég jól vagy császármetszés után, akkor a lehető leghamarabb próbálj meg szoptatni. Ez nem feltétlenül a legkönnyebb feladat egy hasi műtét után. Nem szükséges felülnöd hozzá, elég ha a hátadon fekszel a kisbabád pedig a mellkasodon van. Ha bágyadt vagy, kérj segítséget a társadtól. Eleinte a háton fekvés és a hónaljtartás lehet a legkényelmesebb testhelyzet számodra. Használj párnákat, hogy még kényelmesebb legyen a testhelyzeted. Ha a szoptatás fájdalmas vagy a mellbimbód kisebesedik, mindenképpen fordulj tanácsadóhoz.
Ha infúzióra vagy kötve, akkor kérd meg az ápolót, hogy ne a kézfejedbe, hanem az alkarodba vezessék be a kanült, így szabadabban tudsz mozogni és meg tudod tartani a kisbabád. Szoptass rendszeresen, 24 óra alatt 8-12 alkalommal.
A műtét során alkalmazott érzéstelenítők nem ártalmasak a babára. Az első napokban aluszékonnyá tehetik a babát, ezért neked kell ösztönöznöd, hogy szopni kezdjen.
Császármetszés után kapni fogsz fájdalomcsillapítót és antibiotikumot. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol vagy az ibuprofen, szoptatás alatt is biztonságosan alkalmazhatóak. Ha erősebb gyógyszerre lenne szükséged, kérdi ki egészségügyi szakember tanácsát, aki ellenőrzi, mely gyógyszerek mellett szabad szoptatni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák