Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csak magyar orvosok vállalkoztak a sziámi ikrek szétválasztására

Szerző: Babaszoba.hu

2018. március 6.

Forrás: Blikk.hu

A világon sehol nem vállalták a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztását, egy magyar orvoscsapat azonban vállalkozott, és az első műtét sikeresen le is zajlott.

Csak magyar orvosok vállalkoztak a sziámi ikrek szétválasztására
A dr. Csókay András, dr. Pataki Gergely és dr. Hudák István alkotta magyar orvoscsapat a világon egyedüliként vállalkozott arra, hogy a kétéves bangladesi sziámi ikreket szétválassza. A fejüknél összenőtt ikrek szétválasztása többlépcsős beavatkozás, az első és egyben a legveszélyesebb műtét sikerült - írja a Blikk.
Dr. Csókay András a Blikknek elmondta, hogy a koponyájuknál összenőtt sziámi ikrek agya külön-külön fejlődött, de az agykéreg összetapadt, a fő agyi szállítóér-hálózatuk is közös volt. Az ötórás műtét nem volt kockázatmentes, 20 százalék esélye volt annak, hogy a gyerekek meghalnak.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai a műtéttel lezárták a közös nagy és a 24 kisebb vénát is. A két kislány mosolyogva ébredt az altatásból. Kívülről nem látszik még semmi, de a szétválasztásuk legfontosabb lépése megtörtént: most már külön-külön működik az agyuk.
Áprilisban Pataki Gergely speciális szövettágítókat helyez be, szeptemberben pedig közösen ténylegesen is elválasztjuk egymástól az agyukat: ekkor a koponyacsontjuk egy részét is pótolni kell - mondta el dr. Csókay András.
Kapcsolódó cikkeink sziámi ikrek témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák