Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csak az egyik rotavírus elleni vakcina hiányzik

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 22.

Forrás: babaszoba.hu

Rotavírus ellen két típusú vakcina létezik. Az egyik oltóanyag gyártójának tájékoztatása szerint az ők oltóanyaguk elérhető, a másikból azonban gyártási gond miatt valóban hiány van.

Ahogy azt megírtuk, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisa alapján hiány van az egyik - a Rotarix nevű -  rotavírus elleni oltóanyagból. Az OGYÉI szerint a hiány június 17-ig tart majd. Ám Magyarországon a rotavírus ellen két gyártó vakcinája van forgalomban - a Rotarix és a RotaTeq. Ellátási hiány csak az előbbiből áll fenn, a RotaTeq vakcina folyamatosan elérhető, megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igény kiszolgálására - közölte a MSD Pharma Hungary Kft, a RotatTeq forgalmazója. Fontos azonban, hogy a megkezdett oltássorozatban a két gyártó védőoltása nem helyettesítheti egymást.
Csak az egyik rotavírus elleni vakcina hiányzik
A jelenleg is elérhető RotaTeq vakcinát 6-12 hetes kor között kell elkezdeni beadatni, az oltás 3 részoltásból álló, szájon át adandó oltássorozat. Ez tehát jelenleg is elérhető, azaz a védőoltási sorozat biztonsággal megkezdhető.

A kiszáradás miatt veszélyes a rota

A rotavírus-fertőzés alaptünete a hasmenés, hányás. A kisgyerekeknél a legnagyobb veszélyt a kiszáradás jelenti, ami akár pár óra alatt bekövetkezhet. Tünetei: napi 10-15 híg, vizes hasmenés, hányás, láz. A tünetek jobb esetben 2-3 nap alatt elmúlnak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések