Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

CSOK: országszerte folytatódik a drágulás

Szerző: Babaszoba.hu

2016. február 11.

Forrás: babaszoba.hu

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményének (CSOK) januárban életbe lépett módosításai hatására minimálisan ugyan, de nőttek az érintett ingatlanok négyzetméterárai.

CSOK


A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményről (csok) megjelent kormányrendelet szerint egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyerek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.
A minimális lakásméretre vonatkozó korlát egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél pedig 70 négyzetméter. Lakás bővítésének minősül a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése, ideértve a tetőtér-beépítést is.

Az ingatlan vételára legfeljebb 35 millió forint lehet, és maximum 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: a szabályok lazítását az indokolta, hogy az év eleje óta megnövekedett az érdeklődés a használt lakások iránt. A módosítások következtében egységessé válik a gyerekek után járó támogatás és eltűnnek az értékhatárokra vonatkozó regionális különbségek.

Az ingatlan.com összeállítást készített a piacon február elején elérhető 40 négyzetméteresnél nagyobb téglaépítésű lakások hirdetési árairól. A végeredmény szerint az érintett lakások négyzetméterára 2,1 százalékot emelkedett a tavaly decemberihez képest.

Balogh László kiemelte: a fővárosban a legmagasabbak az árak, és ez felhúzza az országos átlagot. Budapesten a 40 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű lakások négyzetméterét átlagosan 427 ezer forintért hirdették február első hetében, ami 3,3 százalékos drágulás a decemberi végi szinthez képest.

Budapesten belül az V. kerület a legdrágább, ott a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 708 ezer forint, ami 1 százalékos drágulásnak felel meg. A fővárosban a XXI. kerület számít a legolcsóbbnak a 243 ezer forintos átlagárral, azonban ez is 7 százalékos emelkedés december végéhez képest.

Budapest után a második legdrágább város Győr. A megyeszékhelyen a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 291 ezer forint, ami 0,5 százalékos növekedés decemberhez képest.

Szolnokon emelkedtek leginkább az árak, itt 12,3 százalékkal, 179 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

A szakértő elmondta: a kibővült CSOK bejelentése óta idén naponta átlagosan 150 ezer ember böngészi a hirdetéseket, ami 39 százalékos növekedés.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a csok-szabályok módosítása további élénkülést generálhat a használt lakások piacán.

Kapcsolódó anyag:
 • CSOK: íme az új rendeletek tartalma

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák