Baba

Bugyoláljuk be a babát!

Ha a vállától a lábujja hegyéig belecsavarjuk a babát egy puha takaróba, vagy hagyományos pólyába tesszük, valószínűleg nyugodtabban alszik, kevesebbet sír.
2007. November 10.

A beburkoltság a magzati létre emlékeztetheti, míg a “szabadság” talán bizonytalansággal tölti el. Reflexei alvás közben is működnek, összerezzen, karja a levegőbe kaszál, és ezekre az akaratlan mozgásokra felriad.

A pólyázással egészséges mértékben korlátozzuk mozgásszabadságát. A természetes textíliába burkolt babák hőháztartása kiegyensúlyozottabb. A méhen belüli állandó hőmérséklet után a kinti változó hőviszonyok között segítünk a baba fokozatosan érő hőháztartásának, ha az első hetekben egyenletes meleget biztosítunk számára. A legtöbb újszülött egyébként is utálja, ha levetkőztetik.

Így csináljuk!

Hajtsuk le egy négyzet alakú pamuttakaró egyik csúcsát, erre kerüljön a baba feje, majd jobbról, alulról és balról is ráhajtjuk a csúcsokat. Az első hat-nyolc hétben hasznos lehet az állandó pólyázás, de ügyeljünk arra, hogy ne öltöztessük túl, melegben elég lehet egy pelenka is a takaró alá. A későbbiekben fokozatosan hagyjuk el a pólyázást, főként olyankor, amikor ébren van. Így a mozgásfejlődésben sem akadályozza a takaró.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Pólyázás vagy bugyolálás?
  • Babagami
  • A 12 legfontosabb tipp, hogy jól érezze magát a baba
  • Forrás: Kismama magazin