Baba

Boldogságdiéta

Amikor pszichiáter veselkedik neki a táplálkozás témájának, nem csoda, ha oda lyukad ki: azt edd, ami boldoggá tesz. De hogy mi is az pontosan?
2012. Június 12.
Boldogságdiéta (Fotó: iStock)

Amikor pszichiáter ír könyvet a helyes étrendről, nem a derékbőség áll érdeklődése középpontjában. Drew Ramsey, a The Happiness Diet (Boldogság-diéta) című könyv társszerzője úgy véli, a jó egészség és a boldogság akkor érhető el, ha az agyat állandóan ellátjuk mindazokkal a tápanyagokkal, amelyek az optimális értelmi és érzelmi működéséhez szükségesek.

A Ramsey által csak Modern Amerikai Étrendnek nevezett leggyakoribb étrend nem látja el megfelelő tápanyagokkal agyunkat. A rengeteg cukrot és toxint tartalmazó feldolgozott élelmiszerek az elhízás mellett a depresszió járványát is fokozzák, ami a pszichiáter szerint még veszélyesebb lehet, mint a túlsúly. A kutatások azt mutatják, hogy az elhízott emberek agya gyorsabban öregedik, mint a normál testsúlyú személyeké, a túlsúly pedig a demenciával mutat összefüggést.

“A Boldogságdiéta a jobb mentális egészségre összpontosítva, az agy szempontjából veszi figyelembe a tápanyagbevitelt” – nyilatkozta Ramsey. “Bár fogyás is elérhető ezzel az étrenddel, az elsődleges cél az agy teljesítőképességének növekedése.”

Ezt edd, hogy boldog légy!

Ramsey és szerzőtársa, Tyler Graham egészségügyi újságíró, az újszerű diétát a boldogság létfontosságú elemeire alapozza. Ilyen például a B12 vitamin, amely az agysejtek optimális működésében játszik szerepet, valamint a magnézium, a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak, amelyek a memóriát javítják, ellensúlyozzák a szezonális depressziót, és fokozzák a neuronok erejét. Ramsey szerint a táplálkozás kulcsszerepet játszik az elsődleges megelőzésben a pszichiátria terén. Amikor például valaki nem fogyaszt elég kalóriát, lehangolttá és ingerlékennyé válhat, ezért ha a betegei hajlandók elfogadni a tanácsait, a pszichiáter segít nekik átalakítani étrendjüket.

“A jó hír az – mondja Ramsey -, hogy a Boldogság-diéta olyan élelmiszerekből áll, amelyeket már szeretünk.” Növényi alapú étrend, de a hús is fontos részét képezi. A felhasznált zöldséges ételek bio alapanyagból készülnek, mert az ilyen növények megőrzik vitamintartalmukat. Az egészséges élelmiszerekből álló étrend természetesen kevesebb zsírt és nátriumot tartalmaz. Az új diétában Ramsey felsorolja

  • a legjobb energianövelő élelmiszereket (kevert saláta, kávé, csokoládé, dió, vörös bab, burgonya),
  • a hangulatjavítókat (vadlazac, rák, görögdinnye, csilipaprika, cékla, fokhagyma),
  • és a koncentrációt javító ételeket (tojás, legeltetett marha húsa, bio teljes tej, grapefrút, citrom, bogyós gyümölcsök, kelbimbó).

Ramsey szerint sokan arra hivatkoznak, hogy a bio élelmiszerek drágák, de ha figyelembe vesszük, hogy a modern amerikai étrenden élők mennyi pénzt költenek hosszú távon az egészségügyi ellátásra, összehasonlításban ez az ár semmiség. “Ráadásul megéri befektetni az agyunkba” – foglalja össze a szakértő.

Babaszoba.hu: Csak buzgón helyeselhetünk! Ne a koplalás és a kalóriacsökkentés legyen a cél, hanem az, hogy biztosítsuk a testnek, amire szüksége van, lehetőség szerint teljesértékű, friss, egészséges zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Amitől meghízol, azok rendszerint tápanyagban szegény, értéktelen élelmiszerek: édességek, cukrozott, zsíros kalóriabombák, alacsony rosttartalommal.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress