Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Boldogabbak az azonos nemű párok gyermekei?

Szerző: Babaszoba.hu

2014. július 18.

Forrás: Medipress

A homoszexuális párok gyermekei az átlagosnál jobb testi-lelki állapotról tesznek tanúbizonyságot - derül ki az ausztrál Melbourne-i Egyetem friss kutatásából.

"Gyakori feltételezés, hogy az azonos nemű párok által nevelt csemeték rosszabb esélyekkel indulnak az életben, mert a másik nemű szülő hiányzik az életükből. Munkatársaimmal együtt azonban sikerült kimutatnunk, hogy mégsem ez a helyzet" - fogalmazott Simon Crouch a BMC Public Health című szakfolyóiratban megjelent tanulmány kapcsán.
Crouch és kollégái 315 azonos nemű ausztrál párt kérdeztek meg, akik összesen 500 porontyot neveltek. A kicsik nagyjából négyötödét nők nevelték, a többieket pedig férfiak.

Az azonos nemű szülők nevelte gyerekek 6 százalékkal jobb értéket mutattak az általános egészségi állapotukra, valamint a családi összetartásra vonatkozóan - még az olyan tényezők figyelembe vétele után is, mint a szülők iskolázottsága vagy a háztartás összes bevétele. A legtöbb egészségügyi mutató esetében - például az érzelmi magatartás és a testi funkciók kapcsán - nem lehetett különbséget megfigyelni a teljes népesség átlagához képest.

Boldogabbak az azonos nemű párok gyermekei? (Fotó: Europress)

Crouch feltételezése alapján a családi összetartás elsősorban abból származik az azonos nemű szülőpároknál, hogy egyenlő részben osztoznak a feladatokban - legalábbis nagyobb az esély náluk az egyenlőségre, mint a különnemű pároknál.

"A szülők számára egyfajta szabadságot jelent, hogy inkább a képességeiknek megfelelően veszik ki a részüket a munkából ahelyett, hogy a nemi sztereotípiákhoz akarnának alkalmazkodni" - magyarázta a szakértő.

Benjamin Siegel, a Bostoni Egyetem Orvosi Iskolájának professzora azonban megjegyezte a kutatás kapcsán, hogy az ilyen típusú felméréseknek vannak korlátai. Kifogásolta például, hogy nem véletlenszerű és ellenőrzött mintaválasztásról volt szó, illetve a hasonló vizsgálatoknál számításba kellene venni, hogy az azonos nemű szülőpárok száma sokkal alacsonyabb.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések