Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bölcsőhalálhoz vezethet a pólyázás?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 10.

Forrás: babaszoba.hu

A hasra, vagy oldalra fektetés pedig még jobban növelheti az esélyt egy új tanulmány szerint.

Magasabb az esélye a bölcsőhalálnak azoknál az újszülötteknél, akiket bepólyáznak és még nagyobb azoknál, akiket a pocijukra fektetnek - olvasható egy közelmúltban megjelent kutatásban.
A bölcsőhalál a baba nagyjából egyéves koráig előforduló váratlan, előzmények nélküli elhalálozását jelenti, amelynél utólagos vizsgálatok se tudják felderíteni a pontos okot. Ennél fogva pontos mechanizmusát és lefolyását nem ismerjük pontosan. Valójában nem egy adott, pontos folyamatot takar maga a kifejezés, sokkal inkább felderíthetetlen halálesetek összefoglaló halmaza. A legkritikusabb időszak a statisztikák szerint a baba 2 és 4 hónapos korára tehető.- Ötven, sőt egyes esetekben akár hatvan százalékkal is megnőhet a bölcsőhalál kockázata azoknál az újszülötteknél, akiket bepólyáznak - állítja a kutatás vezetője, Dr. Rachel Moon, a Virginiai Orvostudomány Egyetem gyermekgyógyász professzora, aki a témában már számos tanulmányt publikált. Dr. Moon és csapata négy különböző, húsz évet átölelő, négy országban gyűjtött adatokat vetett össze és vonta le a következtetéseket.

Bölcsőhalálhoz vezethet a pólyázás?

És habár a professzor maga is szkeptikus a közvetlen kapcsolat létezését illetően, és egyértelműen szerinte sem jelenthető ki az ok-okozat, úgy véli, a számok arra mutatnak rá, hogy mégis nagyobb a bölcsőhalál előfordulása a pólyázott babáknál. A kockázat ráadásul négy-hat hónapos korban a legmagasabb, amikor a picik már maguktól is képesek a hasukra fordulni.

- A legfőbb üzenet és tanulság talán az lehet, hogy ha a baba már elég nagy ahhoz magától oldalra, vagy hasra forduljon, ne pólyázzuk be - summázta a professzor.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Pólyázás vagy bugyolálás?
 • Veszélyes lehet a pólyázás
 • Megelőzhető-e a hirtelen csecsemőhalál?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

  Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések