Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Biztonságos együtt aludni a csecsemőddel?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. augusztus 2.

Forrás: babaszoba.hu

Az együtt alvásnak van kockázata, de lehet minimalizálni.

Sokan veszélyesnek tartják egy ágyban aludni a babával, mások esküsznek rá, hogy mellettük semmi baja nem lehet. Sajnos ez utóbbi nem igaz, de szerencsére, nagyon ritkán történik baleset, hiszen egy szülőnek valóban a zsigereiben van a baba védelme. Ugyanakkor a fizika az fizika, és ha csak egy tragédia történik is, az is sok.

Csak óvatosan! Fotó: Getty

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC ) most arra figyelmeztet, hogy nem mindegy, mit értünk együtt alváson. Hihetetlen, de az Egyesült Államokban több ezer csecsemő veszti életét éjszaka - persze ezen tragédiáknak csak egy részét okozza az együtt alvás.
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) és a CDC egyaránt azt tanácsolja, hogy ne osszuk meg az ágyunkat egyévesnél kisebb gyermekkel, mert ez növeli a fulladás kockázatát. A CDC szerint 2019-ben az összes hirtelen csecsemőhalál mintegy harmadát fojtás és fulladás okozta az ágyban. "Lehet, hogy nem tudjuk megakadályozni az összes ilyen halálesetet, de minimalizálhatjuk a kockázatokat" - mondta Michael Goodstein neonatológus, a Today.comnak. Hozzátette, a tipikus ok az, hogy a felnőtt ráfordul a gyerekre, illetve a sok ágynemű veszi el előle a levegőt. De akár túl is melegedhet.

Ami fokozza a kockázatot:

  • ha négy hónaposnál kisebbel alszunk együtt
  • ha koraszülöttről van szó vagy alacsony születési súlyú babáról
  • ha az alvófelület vagy az ágynemű túlságosan puha, ha sok a párna, a paplan
  • ha a felnőtt dohányzik, vagy az anya dohányzott a terhesség alatt
  • ha az ágyat megosztó felnőtt alkoholt ivott vagy gyógyszert szedett lefekvés előtt
  • ha nem maga a szülő alszik együtt a babával, hanem más rokon vagy ismerős
Gyakran megtörténik, hogy a pici a mellkasunkon alszik el. Ezzel nincs is baj addig, amíg mi is el nem szundikálunk - az ilyesmi 70%-kal növeli a fulladásveszélyt. 
Sam Hanke, a Cincinnati Gyermekkórház gyermek-kardiológusa szerint a mellkason szundikálás csak addig jó gyakorlat, amíg csak a baba alszik el. Sokkal biztonságosabb verzió, ha azt értjük együtt alváson, hogy a szobánkat osztjuk meg a gyermekünkkel. Ezt kimondottan javasolják a gyerekorvosok-körülbelül a csecsemő egyéves koráig. Ilyenkor is figyelni kell azonban a felszereltségre. A lepedő legyen feszes, a takaró vékony, párnára nincs szükség, ahogyan plüssökre sem.
Az ilyen közös alvás megnyugtatóbb, és kényelmes lehetőség a szoptató anyák számára is, hiszen egyszerűen csak odafordulnak a babához, ha szükség van rájuk.
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések