Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Befolyásolja a fehérje típusa a csecsemők növekedését?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 26. | Frissítve: 2019. május 24.

Forrás: MedicalOnline

A csecsemők növekedését jelentősen befolyásolja, hogy milyen forrásból származik az a fehérje, amit megesznek - állítja egy kutatás.

Befolyásolja a fehérje típusa a csecsemők növekedését?
Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent amerikai kutatás azt vizsgálta, hogy a tápszerrel etetett csecsemők fejlődését befolyásolja-e a tejtermék-, illetve a hús alapú fehérjepótlás.
A University of Colorado gyermekgyógyász kutatói úgy találták, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a babák által fogyasztott fehérje milyen forrásból származik.
A tanulmány vezető szerzője, Minghua Tang gyermekgyógyász és munkatársai 64 tápszeres, 3 és 5 hónapos kor közötti, egészséges, időre született babát vizsgáltak meg és azt találták, hogy a fehérjeforrás fontos szerepet tölthet be a növekedésben. Később, 5 és 12 hónapos koruk között ismét megvizsgálták őket, a szokásos értékeket nézték, úgy mint testsúly, testhossz, fejátmérő illetve a vizsgálat kezdetén és végén vett vérmintáikat is elemezték.
Az eredmény szerint a hús alapú fehérjével kiegészített táplálásnak az lett a hatása, hogy a babák az életkori átlaghoz képest növekedtek, míg a tejtermék alapú fehérjével kiegészített táplálású csecsemők hossznövekedésben lemaradtak az életkori normához képest.
A testsúlygyarapodás mindkét csoportban azonos volt; a testsúly/testhossz-arány jelentősen nagyobb lett a tejtermék-csoportban, mint a hús-csoport tagjai esetén.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések