Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Befolyásolhatja a koronavírus-fertőzés tüneteit a BCG-oltás?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 10.

Forrás: MTI

Egy új holland kutatás eredményei szerint a BCG-oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit.

Befolyásolhatja a koronavírus-fertőzés tüneteit a BCG-oltás? (Fotó: Getty Images)
Az eredetileg a tuberkulózis ellen kifejlesztett BCG-oltás (Bacille Calmette-Guérin) más betegségek ellen is védő hatásait, az "edzett immunrendszert" vizsgálta Mihai Netea, a hollandiai Nijmegenben lévő Radboud Egyetem belgyógyász professzora és kutatócsoportja a 300BCG elnevezésű projektben - írja az MTI.
A Cell Reports Medicine-ben megjelent tanulmány egészséges önkénteseket vizsgált, akik az elmúlt öt évben - még a SARS-CoV-2 világjárvány előtt - kaptak BCG-oltást, míg a kontrollcsoport nem volt beoltva.
A kutatás során eredetileg az immunválaszok különbségeire voltak kíváncsiak, de a világjárvány kitörésével azt is elkezdték vizsgálni, hogy a Covid-19 tüneteire van-e hatása a vakcinának.
A két csoport összevetéséből kiderült, hogy a koronavírus-járvány hollandiai első hulláma idején a beoltottaknak nem volt több tünetük, nem voltak gyakrabban és súlyosabban betegek, mint az oltatlanok.
A tudósok az adatokat óvatosan, de pozitívnak értékelték - 2020 márciusa és májusa között kevesebb volt a beteg és az extrém kimerültségről beszámoló a BCG-vakcinával immunizáltak csoportjában, mint a kontrollcsoportban. A kutatók hangsúlyozták, hogy ezt várták is a BCG ismert hosszú távú hatásai miatt. Óvatosságra intettek azonban abban a kérdésben, hogy hasznos-e a vakcina a Covid-19 ellen: "Ezt a számos, folyamatban lévő kutatásnak kell meghatároznia" - fogalmazott Netea professzor.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések