Baba

Baktériumfertőzés Romániában: 2 baba is meghalt

Csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzés keltett riadalmat Romániában, miután tucatnyian kerültek ilyen tünetekkel kórházba, hétfőn pedig már a második kisgyerek is meghalt.
2016. Február 15.

Február első napjai óta 16, többnyire Arges megyei, két év alatti gyermeknél jelentkeztek a kólibaktériumos fertőzésre utaló tünetek, közülük tízet a fővárosi Marie Curie gyermekkórházban ápolnak, hatot az intenzív osztályon. Három csecsemő dialízisre szorul.

Egy 11 hónapos kislány február 4-én halt meg, miután a fertőzés nyomán – veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó – úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma alakult ki nála. Hasonló szövődmények miatt hétfő hajnalban egy másik, lélegeztető gépre tett egyéves kislány is meghalt.

Bár a megbetegedések viszonylag szűk területről, egy kivétellel egyetlen megyéből származnak, a román egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudják, mi okozta a fertőzést. Az egészségügyi államtitkár szerint nem lehet fertőzési gócról beszélni, mert a megbetegedések különböző településeken, különböző szociális környezetben élő családoknál jelentkeztek.

A közegészségügyi hatóság az Arges megyei ivóvízhálózatokat ellenőrzi, múlt héten pedig egy áruházlánc által forgalmazott narancsot vetették laboratóriumi vizsgálat alá, miután több szülő jelezte, hogy korábban onnan vásárolt gyümölcsből készült levet adott gyermekének.

Egyelőre nincsenek jelei annak, hogy járvány alakulna ki: az utóbbi héten már nem regisztráltak újabb fertőzést. A meghalt csecsemők ügyében a román ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.A témához kapcsolódnak:

  • Ételmérgezések, fertőzések
  • Mit kell tudni az ételmérgezésekről?
  • Forrás: MTI