Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Baj, ha sokat bukik a baba?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 27. | Frissítve: 2022. február 12.

Forrás: babaszoba.hu

A csecsemők többsége az első hetek, hónapok során hajlamos a bukásra. Ez teljesen normális mind az anyatejes, mint a tápszeres babáknál, hiszen a fejletlen emésztőrendszerük miatt visszabukhatnak némi ételt. Meddig normális a bukás? És mikor kell aggódni?

Szoptatás után büfiztess!


A bukás legfőbb oka, hogy egyszerre túl sok anyatejhez vagy tápszerhez jut a baba. Ha túl erős a tejleadó reflex, vagy ha túl mohón szopik a baba, akkor hirtelen sok anyatejet nyelhet le. Ha kapkodva eszik, előfordulhat, hogy a tejjel együtt levegőt is nyel, ami szintén bukáshoz vezet.
A tápszeres táplálásnál fontos a megfelelő cumisüveg kiválasztása, mert ha túl nagy a lyuk az üvegen, akkor a tápszer túl gyorsan áramlik a kisbaba szájába.
Nem kell félni a bukástól, mindig többnek látszik a mennyisége, mint amennyi valójában. Ha a bukás nem viseli meg a babát, ha a súlya szépen gyarapodik, nincs ok az aggodalomra.

A bukás jellemzői

  • Elsősorban evés után jelentkezik közvetlenül, de akár 1-2 órával később is megtörténhet
  • Naponta legalább egyszer előfordul 0-3 hónapos korban
  • 2-4 hónapos korban a legjellemzőbb
  • A csecsemők többsége 7-8 hónapos korára kinövi
  • Egyéves korban már alig van olyan baba, aki bukik evés után

Mit tehetsz, hogy csökkentsd a bukást?

Szoptass minél gyakrabban! Ha többször keveset eszik a kisbabád, az ő dolgát segíted, mert kis adag ételt könnyebben emészt meg.
Változtass szoptatási pozíciót! Ha a babád függőleges helyzetben van, a gravitáció is a segítségére lesz. Szoptasd őt úgy, hogy az öledbe ülteted, így nem áramlik annyira a tej a szájába, mint fekvő helyzetben vagy bölcsőtartásban, de kipróbálhatod az állva szoptatást is, ha bírod. Ha sétálsz vele szoptatás közben, az megnyugtatja, így lassabban fog enni.
Szoptatás után mindenképp helyezd őt függőleges helyzetbe: tedd a válladra és büfiztesd 20 percig evés után. Ha mindkét melledből szoptatod egy alkalommal, váltáskor is tarts egy kis büfi szünetet.
Az erős tejleadó reflex, a mohó, kapkodó evés miatt sok kisbaba bukik az első hónapokban, de táplálékallergia vagy érzékenység is állhat a bukás hátterében. Sokat segíthet, ha a szoptató anya elhagyja a tejtermékeket néhány hétre. Ha utána javulást tapasztalsz, akkor valószínűleg érzékeny a tejtermékekre a kisbabád.
Tápszeres babáknál segíthet, ha tápszert váltasz, vannak olyan tápszerek, melyek kifejezetten érzékeny, refluxos kisbabák számára készültek. Ha túl nagy mennyiséget bukna a babád evés után, ha sugárban hány, vagy ha refluxos, akkor mindenképp keresd fel a gyermekorvost.

A reflux jellemzői

  • Naponta többször is bukik vagy hány a baba, láthatóan fájdalmat is érez ilyenkor és sír
  • Gyakran büfög, csuklik, rossz a lehelete
  • Láthatóan rosszul érzi magát, sír, nyűgös, nem tud aludni
Ha evés során a csecsemő sír, ha elutasítja a melled, ha nehezen nyel, ha a bukás színe nem fehér, hanem sárga vagy zöld színű vagy véres, ha nem gyarapszik, sőt, inkább veszít a súlyából, ha légzési nehézségeket tapasztalsz nála, akkor súlyos reflux-szal küzd a kicsi és minél hamarabb orvosi segítségre, tanácsadásra van szükségetek.
A cikk forrása és további információk a La Leche Liga oldalán.
Kapcsolódó cikkeink bukás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések