Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Baj, ha a koszos cumit bekapom, úgy tisztítom meg?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 21. | Frissítve: 2018. szeptember 20.

Forrás: babaszoba.hu

A hétköznapokban talán nem is lehet kérdés, hogy nem ez az első számú megoldás, de vannak olyan helyzetek, amikor ez tűnhet a legésszerűbbnek.


A cumi saját nyálunkkal való tisztításáról megoszlanak a vélemények. Nem csak a hétköznapi emberek, de a kutatók között is. Pár évvel ezelőtt a New York Times-ban is megjelent egy tanulmány, ami azt hivatott bizonyítani, hogy jelentősen csökkenhet az esélye annak, hogy a gyermek ekcémával vagy allergiával fog küzdeni, ha a földre esett cumit az anya a saját nyálával tisztítja meg.
Az akkori kutatás fő gondolata az volt, hogy szükségszerű, hogy a kisbabák mikro-fertőzésekkel találkozzanak, mert ezzel csak erősítik immunrendszerüket, így később ellenállóbbakká válnak a mikroorganizmusokkal szemben.
A témáról azonban egy, a parenting.com-nak nyilatkozó szakértő pont az ellenkezőjét állította. Szerinte nem csak furcsa módszer ez a cumi tisztítására, de nem is túl egészséges. Álláspontja szerint nem csak a kicsinek árthatunk a mi szánkból átkerülő baktériumokkal, de saját magunknak sem teszünk jót azzal, hogy lenyaljuk a koszos cumit. Ő azt tanácsolja, amikor csak tudjuk, kerüljük el ezt a fajta tisztítási módszert és mossuk inkább le valamivel.
A téma természetesen a fogorvosokat is megosztja. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az így a pici szájába került baktériumok akár fogszuvasodást is okozhatnak, míg egyes fogorvosok szerint ez egyenesen ostobaság, ugyanis lehetetlen, hogy valamilyen módon a szánkban lévő baktériumok ne érintkezzenek a gyermekkel.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések