Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babaváró hitel: nőtt azoknak az aránya, akik nem tudják teljesíteni a feltételeket

Szerző: Babaszoba.hu

2021. szeptember 14.

Forrás: adozona.hu

Továbbra is nagy a kereslet a babaváró hitel iránt, de nőtt azoknak az aránya, akik nem tudják teljesíteni egyik vagy másik feltételt.

Babaváró hitel: nőtt azoknak az aránya, akik nem tudják teljesíteni a feltételeket (fotó: Getty Images)
A babaváró hitel iránt továbbra is nagy az érdeklődés, bár 2021-ben tapasztalható némi visszaesés, júliusig mintegy 9%-kal csökkent a folyósított összeg az egy évvel korábbihoz képest -  írja az adozona.hu.
A Bankmonitor.hu szerint a legalább egyik feltételnek nem megfelelők aránya 37,5 százalékról 44,5 százalékra emelkedett az előző évhez képest. A Bankmonitor.hu szakértői szerint nőtt azoknak az igénylőknek az aránya, akik nem jogosultak a támogatásra az ellenőrzés időpontjában.
A legtöbben a 3 éves folyamatos tb-jogviszony teljesítésén buknak el: az elmúlt hat hónapban a Bankmonitor.hu kalkulátorát használók 18,4 százalékánál jelentett ez problémát. Magas volt azoknak az aránya is, akik nem voltak házasok, de problémát jelent sokaknak az is, hogy rossz adósként szerepelnek a KHR adatbázisban.
A babaváró tulajdonképpen banki hitel, amihez az állam kamattámogatást és részbeni vagy teljes hitelelengedést kínál, így a személyi feltételeken túl a banki hitelbírálaton is minden esetben át kell menniük az igénylőknek - összegez az adozona.hu. Az egyik ilyen feltétel az, hogy az igénylő legalább a minimálbér összegével megegyező nettó igazolt jövedelemmel rendelkezzen. A bankok hitelbírálati gyakorlata azonban sok esetben ettől eltérő, így előfordulhat, hogy a házaspár az egyik banktól megkaphatja a babavárót, míg egy másik elutasítja őket.
A babaváró 2022. december 31-ig igényelhető, a meghosszabbításáról pedig egyelőre nincs információ.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések