Baba

Babaúszás: mikor, meddig és miért?

Hány éves kortól javasolt a babaúszás? És mennyibe kerül mindez nekünk, szülőknek? Tolnai Bea babúszás oktató segít eligazodni a babaúszás világában.
2018. Augusztus 30.
Babaúszás: mikor, meddig és miért?

A babúszás nemcsak a kicsiknek, hanem a szülőknek is örömet jelent. A közös élmények mellett a babaúszás jótékony hatással van a szülő-gyermek kapcsolatra és a baba egészségi állapotát is javíthatja.

Kis babaúszás körképünkben igyekszünk a legfontosabb kérdésekre válaszolni, és a babaúszással kapcsolatos praktikus információkat összeszedni nektek. Ebben Tolnai Bea gyógytornász és úszás oktató, babaúszás foglalkozás vezető volt segítségünkre.

Mikor kezdjünk bele a babaúszásba?

A babaúszást 3 hónapos kortól lehet elkezdeni, mert a baba ekkorra megkapja a legfontosabb védőoltásokat, és a köldökcsonkja teljesen begyógyul. Ekkorra a szülők is megszokták már, hogyan kell a babájukat biztonságosan fogni, így a vízben is hamar ráéreznek a baba biztos tartására.

“A korai kezdést szoktuk ajánlani, hogy a kicsik és a szüleik a babaúszás nyújtotta összes élmény fázisát át tudják élni. Ugyanakkor az se mondjon le erről a foglalkozásról, akinek valamiért nem sikerül a korai kezdés, hisz a babaúszás 3 éves korig nyújt teljesen átfogó mozgásformát gyermekeinknek” – árulta el Bea.

Miért jó babaúszásra járni?

A babaúszás egy olyan komplex baba-mama program, ami egyesíti más programok és tevékenységek (pl. a babamasszázs, a ritmika és az éneklés) előnyét. A babaúszás segítségével úgy cseperedik a gyermekünk csecsemőből kisgyermekké, hogy életének része a rendszeres mozgás, ráadásul mindeközben olyan vízszeretetre és vízbiztonságra tehet szert, amely akár meg is mentheti az életét.

3-6 hónapos korig a babaúszás a visszaemlékezés időszaka. Az anya és a babája először indulnak el otthonról közösségi programra, és egy olyan élményt élhetnek át közösen, ahol a baba az ismerős, tompa hangokkal teli, ám de teljesen megnyugtató víz hangjával, morajlással találkozik az anya biztonságos ölelésében. Ez az élmény annyira jól működik, hogy a babák gyakran el is alszanak közben.

A 6-12 hónapos időszak a kis- és nagymozgások intenzív fejlődésének korszaka. Az éneklés, a reflexes mozgások, a ritmikus feladatok, a folyamatos egyensúlyozás egy erős és stabil izomzattal segítik ezt a gyors mozgásfejlődést a kicsiknél. A babaúszás hatására ezeknél a babáknál a szárazföldön történő mozgás, gyakorlás eredményesebb lesz.

Ez a korszak az első szociális kapcsolatok kialakításának időszaka is, amikor a babák elkezdik észlelni társaikat, figyelik egymást és megérintik a mellettük lévőt. Ez a fajta tapasztalás lehetővé fogja tenni, hogy a későbbiekben bármilyen közösségben biztonságosan érezhesse magát a gyermek.

Az 1-2 éves korosztályt már a kíváncsiság hajtja. A gyermekek ekkortájt nagyon jó megfigyelőkké válnak, akik képesek tudatosan, önállóan végrehajtani feladatokat. Ebben az életkorban a víz alá merülés már nem reflexesen zajlik. Ilyenkor kell elsajátítaniuk, hogy hogyan tartsák vissza a lélegzetüket arra időre, amíg a víz alá merülnek. Ez már az önálló vízben mozgás időszaka, amivel előkészítjük a következő szakaszt.

Babaúszás: mikor, meddig és miért?

A babaúszásban végzősnek számító korosztály (2-3 évesek) legfőbb feladata az úszás előkészítése. Ők már teljes biztonsággal ki tudnak jutni a medencéből, játékokat hoznak fel a víz alól, és a rájuk szabott éneklős- játékos feladatokkal 1-1 úszó mozgást is képesek megtanulni. Mivel ők már nagyok és ügyesek, számukra ez az időszak az úszószemüveggel való megismerkedés és a használat előnyeinek a felismerése is.

Mikor ne menjetek babaúszásra?

“Ellenjavallat gyakorlatilag csak a fertőző vagy lázas állapot” – mondta el Bea. Minden más, az egészséget érintő esetben – akár fejlődési rendellenesség, születéskori sérülés esetén is – a babaúszás kifejezetten pozitív hatással lehet a baba fejlődésére. Egy megfelelő képzettséggel rendelkező oktató pontosan tudja, hogy milyen betegség esetén melyik feladat végezhető és melyik nem, ezért is fontos a megfelelő oktató kiválasztása, hogy a legjobb kezekben legyünk.

Kik oktathatnak babaúszást?

Korábban szigorúbb szabályozása volt annak, ki tarthat babaúszást, hiszen csak egészségügyi végzettséggel rendelkező személy vehetett rész foglalkozás vezető képzésen. Ma már sportoktatói képesítés is elég vagy még az sem.

Babaúszás: mikor, meddig és miért?

“Véleményem szerint ez addig nem is gond, amíg mindenki a saját tudásához mérten vállal babákat” – fogalmazta meg véleményét Bea. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy érdemes az összefüggéseket is érteni, tudni, mert sokszor előfordul, hogy egy baba egyik óráról a másikra valamiért elkezd tiltakozni. Ilyenkor az összefüggések ismeretének hiányában nem tudnak ezeknek a babáknak és szüleiknek segíteni, és ez odáig vezethet, hogy megszakad a vízzel való kapcsolata a családnak.

Milyen lehetőségei vannak ma azoknak a szülőknek, akik szeretnék gyermeküket babaúszásra vinni?

Ma már számtalan lehetősége van a szülőknek vidéken és a fővárosban is, hogy babaúszásra vigyék gyermeküket. Akár a helyszínek között is válogathatnak a babaúszásra vágyók. Vannak kifejezetten olyan helyek, ahol csak kisbabák fordulnak meg, más nem is használja a medencét, máshol viszont szállodák, fürdők medencéit használhatják a kisbabák és szüleik.

A babaúszások módszertana is különbözik. Van, ahol nincs éneklés, máshol pedig igen; van, ahol csak a szülő végzi a feladatot a babájával, míg másutt az oktató is. Érdemes tehát rászánni az időt, hogy megtaláljuk a hozzánk illő foglalkozást.

Mennyibe kerül (átlagosan) a babaúszás?

A foglalkozások ára nagyon széles skálán mozog. Vidéken 1500-3500 Ft/alkalom, a fővárosban 2000-5000 Ft/alkalom körül vannak a foglalkozások árai. A foglalkozások időtartama 30-60 perc között mozog.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni, amikor babaúszásra megyünk?

“Nyilván az ár is egy választási szempont, de nagyon fontos mérlegelni minden más tényezőt is” – hangsúlyozza Bea.

Nézzünk meg ezek közül néhányat!

  • Kik mehetnek bele a vízbe?

    Van, ahol csak 1 kísérő mehet be a vízbe, és van, ahol mindkét szülő.

  • Hány fokos a víz?

    Van, ahol 30 fokos a víz. Általában ezeken a helyszíneken 30 perces csak a foglalkozás, mert ez azért nem igazán ideális babáknak.

  • Mennyire bababarát a helyszín?

    Van, ahol pelenkázó helység, szoptató szoba is található, míg másutt csak nyugágyakon lehet a babát öltöztetni.

  • Mennyire figyelnek oda az előírásokra?

    Van olyan helyszín, ahol maximálisan figyelnek a korábbi ÁNTSZ előírásra – ami mára már sajnos nem kötelező -, hogy a babaúszás időtartama alatt és az azt megelőző 1 órában nem használhatja más a medence vizét csak a babák és a szüleik. Van olyan helyszín, ahol ezt nem tudják vagy nem akarják figyelembe venni és betartani, és a babákkal egy időben bárki bent lehet a medencében.

+1 tipp Tolnai Beától: Menjünk el személyesen kipróbálni egy órát! Találkozzunk az oktatóval, tapasztaljuk meg a helyszín adta előnyöket és hátrányokat, és válasszuk azt, ami a mi igényeinknek a leginkább megfelel!

A képek Tolnai Bea saját képei.

A fotókat Tolnai Ferenc készítette.

Kapcsolódó cikkeink babaúszás témában: