Baba

Babamentő tapasztalatok

A Babamentő Programot azért szervezték meg, hogy megelőzzék a mindenkit megrendítő csecsemőgyilkosságokat.
2002. Január 02.

1996. május 16-án, az országban elsőként helyezték üzembe az életmentő inkubátort a budapesti Schöpf-Mérei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ védett előterében. A Babamentő Programot azért szervezték meg, hogy megelőzzék a mindenkit megrendítő csecsemőgyilkosságokat.

Egy anyavédelmi központnak nem az a dolga, hogy ítélkezzen, hanem hogy találja meg a módot, hogy az egészségesen, életképesen világra jött újszülött esélyt kapjon arra, hogy szeretetben nőjön fel. Ezért állították a porta elé az inkubátort, ahová az anya – utolsó gondoskodásként – elhelyezheti gyermekét anélkül, hogy kilétére fény derülne. Öt év alatt tizenkét csecsemő életét mentette meg ez az éjjel-nappal elérhető inkubátor.

De ennél is többet tett dr. Garamvölgyi György igazgató, aki munkatársaival megszervezte az anyavédelmi központ speciális szolgáltatását, a válsághelyzetbe került várandós asszonyokkal való komplex foglalkozást. Hogy a nem kívánt, nem tervezett terhesség ne végződjön tragédiával.

A team tagjai: szülész-nőgyógyász, neonatológus (újszülöttek ellátásával foglalkozó) szakorvosok, pszichológus, védőnők, szociális munkás, hogy az egészségügyi ellátáson túl a felmerülő szociális, lelki és jogi problémákra is megoldást találjanak. Céljuk, hogy olyan körülményeket teremtsenek, amelyben a magzat egészségesen fejlődhet. Igazi sikerélmény, amikor a baba világrajöttekor anya is születik, olyan kapcsolat jön létre anya és gyermeke között, hogy bár nem várták, mégis vér szerinti családjában nevelődhet. Ha ez megoldhatatlan, a team gondoskodik arról, hogy az elhagyott gyerekek minél előbb családba kerüljenek. Az intézetben született és otthagyott újszülöttek – az anya joghatályos lemondó nyilatkozata után -, akárcsak az inkubátorban elhelyezett csecsemők a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szolgálat közreműködésével nevelőszülői, később titkos örökbefogadó családba kerülnek egyenesen a kórházból.

Öt év alatt nyolcvanhét asszony akarta eltitkolni másállapotát, de szerencsére az anyavédelmi központhoz fordult segítségért, ahol az ország egész területéről fogadnak bajba jutott, válsághelyzetbe került várandósokat. Öt év alatt több mint hatszáz ilyen asszonnyal foglalkoztak a program keretében. Telefonon is lehet tanácsot kérni a 217-7174-es, éjjel-nappal hívható számon.

Itt segítenek a hajléktalan, de gyermekükhöz ragaszkodó anyáknak is, anyaotthoni férőhely keresésével. Azok az anyák, akik problémájukat átmenetinek vélik, anélkül, hogy gyermekükről lemondanának, kérhetik, hogy a babát ideiglenesen helyezzék el csecsemőotthonban.

A Schöpf-Mérei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ idén az anyák napját Mónus Béla szobrának felavatásával ünnepelte. Abban a kis előtérben állították fel a fatörzsből faragott, gyermekét védő anyafigurát, ahol öt évvel ezelőtt a babamentő inkubátort helyezték el.

Forrás: Anyák Lapja