Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babamasszázs - Meghitt érintések csecsemőknek

Szerző: Szatmári Zoltán

2007. március 2. | Frissítve: 2017. április 17.

Forrás: HáziPatika.com

Vizsgálatok bizonyítják, hogy azok a csecsemők, akik "kézzelfoghatóan" szoros szülői kapcsolatban nevelkednek, vagyis gyakran simogatják, megérintik őket, jobban fejlődnek, mint azon társai, akik kevesebb figyelmet kapnak.

Minden baba imádja a gyengéd érintést

Ázsiától Európáig

A babamasszázs hagyománya Indiából származik. Már az ősi időkben anyáról gyermekre szállt a masszázs tudománya. Azt szinte mindenki tudja, hogy a babáknak szükségük és igényük is van az ölelésre, az érintésre, az odabújásra. A masszázs egy olyan testi kontaktuson alapuló kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot sugározni.
A rendszeres csecsemőmasszírozás nemcsak erősebbé fűzi a gyermek kapcsolatát a szülőkkel, hanem növeli a gyermek szervezetének ellenállóképességét is. Az érintés, simogatás, masszírozás a figyelem, az odafordulás fizikai megnyilvánulásai.
Az ilyen típusú érintéseknek kétségkívül feszültségoldó hatásuk van, mind a babára, mind a szülőre nézve. Azokban a családokban, ahol a gyermekek nap mint nap megkapják a simogatást, a testi érintést, ott a babák egészségesebben fejlődnek, kiegyensúlyozottabban lesznek, és immunrendszerük is fejlettebbé válhat. Az ilyen gyermekek általában jól is alszanak.

Érintések értéke

A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsinek a testi örömnél, segít megőrizni egészségét, testi-lelki jólétét. A masszázs által az édesanya erősíti anyai érzéseit, az apák pedig közelebb kerülnek gyermekükhöz, és e meghitt kapcsolattal könnyebbé teszik a kialakuló kötődést. A babamasszázs olyan bensőséges légkört teremt, amely során még szorosabbá alakul ki az egymáshoz tartozás.
A masszírozott csecsemőkaz érintésekkel együtt bizalmat, szeretetet kapnak, amelyet magukkal visznek felnőtt életükbe is, s ezáltal testük, lelkük kapcsolataik felnőtt korukban is egészségesek lehetnek. Koraszülött, esetleg sérült kisbaba esetén is a masszázs segítséget nyújt abban, hogy hamarabb kialakuljon az egyensúlyi állapot a kisbabában.
A masszázs élménye a szülőknek és a kisbabának is egyaránt, hasznos. A babamasszázzsal jól stimulálhatjuk a kisbaba bőrét, a légző- és keringési rendszerét, elősegíthetjük izomrendszere fejlődését, és támogatja a mozgásfejlődést. A masszírozott kisbabák súlygyarapodása és fejlődése kiegyensúlyozottabb, továbbá a masszázs segíti a bélgázok kiürülését, és a puffadás okozta rossz közérzetet javítja.

Mikor kezdjük, meddig tartson?

A babamasszázs, mint simogató érintés, már akár újszülött kortól elkezdhető. Magyarországon több lehetőség van, hogy a babájukat masszírozni kívánó szülők megtanulják a babamasszázs fortélyait. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az ideális életkor 2-3 hónapos korban történő kezdést javasol. A babamasszázs akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen végzik. Az rendkívül hasznos lehet, ha a babamasszázs állandó napi programponttá válik.
Az újszülöttek masszázsa ne tartson öt percnél tovább, de ha a gyermek elérte az 1-2 hónapos kort, akkor növelhetjük a masszázsra fordított időt 8-10 percre. Végezhetünk lazító vagy frissítő masszázst. A frissítő masszázs reggeli programpont legye, este viszont a lazító masszázs alkalmazása javasolt. A csecsemőmasszázsnak negatív hatása nincs. A masszázst nem csak csecsemőkön lehet alkalmazni, hanem ahogy nő a gyermek speciálisan változtatott formában egész a kamaszkor végéig is.

Ne feledjük!

Masszírozás előtt fontos eltávolítani az ékszereket, gyűrűket, órát, majd alaposan kezet mosni, és hideg kézzel ne nyúljunk a kisbabához.
Fontos, hogy a baba a masszázs alatt biztonságos pozícióban legyen, ne tudjon legurulni, leesni. Csecsemők és egy éven aluli gyermekek arcára pedig semmilyen olajat ne tegyünk, mert könnyen a szemükbe folyhat. Ha a baba oltást kapott, két-három napig nem szabad masszírozni, és beteg , lázas állapotban sem.
A babamasszázst általában etetés után legalább fél órával ajánlott végezni, és hastájékon mindig az óramutató járásával megegyező irányban végzendő. Természetesen, ha a köldökcsonk még nem gyógyult be teljesen, akkor a hasat és a köldök környékét ne masszírozzuk.
A babaolajok vásárlásánál körültekintően járjunk el. Csak hidegen sajtolt telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat vásároljunk.
Sokakban az él, hogy az olajok eltömítik a bőr pólusait, és zavarják a bőr anyagcseréjét. Ha jó minőségű olajakat használunk ezen veszélyek nem fenyegetnek, sőt: a kisbabák olajjal történő masszírozása javítja bőre állapotát, feszessé teszi a szöveteket és erősíri az izomzatát.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A táplálkozás szerepe az egészséges életmód kialakításában

A kisgyermekek egészséges táplálkozása komoly feltörést okozhat a szülőknek. Ebben a cikkben sorra vesszük az 1-3 éves korosztály speciális igényeit, és azt, mivel biztosíthatod ennek az intenzív időszaknak a tápanyagigényét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák