Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babamasszázs - Meghitt érintések csecsemőknek

Szerző: Szatmári Zoltán

2007. március 2. | Frissítve: 2017. április 17.

Forrás: HáziPatika.com

Vizsgálatok bizonyítják, hogy azok a csecsemők, akik "kézzelfoghatóan" szoros szülői kapcsolatban nevelkednek, vagyis gyakran simogatják, megérintik őket, jobban fejlődnek, mint azon társai, akik kevesebb figyelmet kapnak.

Minden baba imádja a gyengéd érintést

Ázsiától Európáig

A babamasszázs hagyománya Indiából származik. Már az ősi időkben anyáról gyermekre szállt a masszázs tudománya. Azt szinte mindenki tudja, hogy a babáknak szükségük és igényük is van az ölelésre, az érintésre, az odabújásra. A masszázs egy olyan testi kontaktuson alapuló kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot sugározni.
A rendszeres csecsemőmasszírozás nemcsak erősebbé fűzi a gyermek kapcsolatát a szülőkkel, hanem növeli a gyermek szervezetének ellenállóképességét is. Az érintés, simogatás, masszírozás a figyelem, az odafordulás fizikai megnyilvánulásai.
Az ilyen típusú érintéseknek kétségkívül feszültségoldó hatásuk van, mind a babára, mind a szülőre nézve. Azokban a családokban, ahol a gyermekek nap mint nap megkapják a simogatást, a testi érintést, ott a babák egészségesebben fejlődnek, kiegyensúlyozottabban lesznek, és immunrendszerük is fejlettebbé válhat. Az ilyen gyermekek általában jól is alszanak.

Érintések értéke

A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsinek a testi örömnél, segít megőrizni egészségét, testi-lelki jólétét. A masszázs által az édesanya erősíti anyai érzéseit, az apák pedig közelebb kerülnek gyermekükhöz, és e meghitt kapcsolattal könnyebbé teszik a kialakuló kötődést. A babamasszázs olyan bensőséges légkört teremt, amely során még szorosabbá alakul ki az egymáshoz tartozás.
A masszírozott csecsemőkaz érintésekkel együtt bizalmat, szeretetet kapnak, amelyet magukkal visznek felnőtt életükbe is, s ezáltal testük, lelkük kapcsolataik felnőtt korukban is egészségesek lehetnek. Koraszülött, esetleg sérült kisbaba esetén is a masszázs segítséget nyújt abban, hogy hamarabb kialakuljon az egyensúlyi állapot a kisbabában.
A masszázs élménye a szülőknek és a kisbabának is egyaránt, hasznos. A babamasszázzsal jól stimulálhatjuk a kisbaba bőrét, a légző- és keringési rendszerét, elősegíthetjük izomrendszere fejlődését, és támogatja a mozgásfejlődést. A masszírozott kisbabák súlygyarapodása és fejlődése kiegyensúlyozottabb, továbbá a masszázs segíti a bélgázok kiürülését, és a puffadás okozta rossz közérzetet javítja.

Mikor kezdjük, meddig tartson?

A babamasszázs, mint simogató érintés, már akár újszülött kortól elkezdhető. Magyarországon több lehetőség van, hogy a babájukat masszírozni kívánó szülők megtanulják a babamasszázs fortélyait. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az ideális életkor 2-3 hónapos korban történő kezdést javasol. A babamasszázs akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen végzik. Az rendkívül hasznos lehet, ha a babamasszázs állandó napi programponttá válik.
Az újszülöttek masszázsa ne tartson öt percnél tovább, de ha a gyermek elérte az 1-2 hónapos kort, akkor növelhetjük a masszázsra fordított időt 8-10 percre. Végezhetünk lazító vagy frissítő masszázst. A frissítő masszázs reggeli programpont legye, este viszont a lazító masszázs alkalmazása javasolt. A csecsemőmasszázsnak negatív hatása nincs. A masszázst nem csak csecsemőkön lehet alkalmazni, hanem ahogy nő a gyermek speciálisan változtatott formában egész a kamaszkor végéig is.

Ne feledjük!

Masszírozás előtt fontos eltávolítani az ékszereket, gyűrűket, órát, majd alaposan kezet mosni, és hideg kézzel ne nyúljunk a kisbabához.
Fontos, hogy a baba a masszázs alatt biztonságos pozícióban legyen, ne tudjon legurulni, leesni. Csecsemők és egy éven aluli gyermekek arcára pedig semmilyen olajat ne tegyünk, mert könnyen a szemükbe folyhat. Ha a baba oltást kapott, két-három napig nem szabad masszírozni, és beteg , lázas állapotban sem.
A babamasszázst általában etetés után legalább fél órával ajánlott végezni, és hastájékon mindig az óramutató járásával megegyező irányban végzendő. Természetesen, ha a köldökcsonk még nem gyógyult be teljesen, akkor a hasat és a köldök környékét ne masszírozzuk.
A babaolajok vásárlásánál körültekintően járjunk el. Csak hidegen sajtolt telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat vásároljunk.
Sokakban az él, hogy az olajok eltömítik a bőr pólusait, és zavarják a bőr anyagcseréjét. Ha jó minőségű olajakat használunk ezen veszélyek nem fenyegetnek, sőt: a kisbabák olajjal történő masszírozása javítja bőre állapotát, feszessé teszi a szöveteket és erősíri az izomzatát.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések