Baba

Babakötvényes csaló próbálja átverni a gyerekes családokat

A közelmúltban több házaló ügynök kisgyermekes családokat keresett meg a Magyar Államkincstár (MÁK) nevében Kincstári Start-értékpapírszámla nyitása és Babakötvény értékesítése ürügyén, de ilyen jellegű ügynöki tevékenységet a kincstár nem végez.
2021. November 16.
Babakötvényes csaló próbálja átverni a gyerekes családokat (kép: Getty Images)

A MÁK közleményében kiemelte, hogy az elmúlt években a kincstár számos kényelmi szolgáltatást vezetett be (WebKincstár, MobilKincstár, TeleKincstár, elektronikus számlanyitás), Kincstári Start-értékpapírszámla nyitása érdekében azonban sem telefonon, sem személyesen nem keresi fel jövendőbeli, illetve jelenlegi ügyfeleit, és házhoz sem megy.

Közölték, hogy a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény szerint kizárólag a kincstár jogosult Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitására és vezetésére. A kincstár mint a Babakötvény kizárólagos forgalmazója nem bízott meg harmadik felet a Babakötvények terjesztésével, forgalmazásával, illetve semmilyen “házaló” tevékenységgel.

A Babakötvény forgalmazása a kincstár Állampénztári Irodáiban és állampapír értékesítési pontjain történik. Személyes megjelenés nélkül értékpapírszámla- és Kincstári Start-értékpapírszámla nyitására kizárólag Ügyfélkapun keresztül van lehetőség.

Az államkincstár kéri a lakosságtól, hogy amennyiben bárkit felkeresnek a kincstár nevében, az haladéktalanul értesítse az államkincstár telefonos ügyfélszolgálatát: a +36-1-452-2900, a +36-20-881-9530, +36-30-344-0040 vagy a +36-70-460-9000 számon – olvasható a MÁK közleményében.

Forrás: MTI