Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babakötvénnyel gyermekeink jövője kényelmesen előfinanszírozható

Címkék:

babakötvény

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 27.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek.

Az újszülött megérkezésekor is nagy változásokon megy keresztül a család, de gyermekünk nagykorúvá válása hasonló feladatokat róhat ránk. Ezek többsége megoldható, de mindenképp megkönnyíthető elő-takarékossággal.
Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a 2005. december 31-e után született gyermekek számára az állam 42.500,- forint életkezdési támogatást tart nyilván egy letéti számlán a Magyar Államkincstárban. Ahogy sokan azt sem tudják, hogy a letéti számlán az induló támogatás mindössze az infláció mértékével megegyezően kamatozik, vagyis például az elmúlt évben nem gyarapodott. Ugyanakkor ez az összeg a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával évente +3% kamatprémiummal gazdagodik, sőt az éves befizetések mértéke alapján további állami támogatások (10 %, de max. évi 6.000 forint) gyarapítják.A Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitása után a fent említett összegeket automatikusan Babakötvénybe könyvelik le. A Babakötvény olyan különleges állampapír, amelyből az állam minden évben egy-egy sorozatot indít. A szülők és hozzátartozók a gyermek születési dátumának megfelelő kötvénybe fektethetik az életkezdésre szánt összege(ke)t, melyre az állam az előző év átlagos inflációja felett 3 százalék kamatot garantál, 19 éves futamidő mellett. A kamatok, folyamatos újrabefektetéssel, ugyanabba a kötvénybe kerülnek vissza. A Kincstári Start-értékpapírszámlán gyarapodó összeghez a gyermek 18 éves korában juthat hozzá. Ha idősebb gyermek számára akarunk takarékoskodni, tudnunk kell, hogy leghamarabb a számla megnyitása után három évvel vehető fel a megtakarítás. A számlára bárki bármekkora összeget átutalhat, így családtagok számára az ünnepek, a születés,- és névnapok alkalmával jelentkező ajándék-problémák egyszerűen és hasznosan megoldhatóak.

Számítások szerint, minden évben 3 százalék inflációt feltételezve, havi ötezer forint befizetésével 18 éven keresztül, kb. 2,3 millió forint takarítható meg, ami fedezhet pl. jó pár évnyi tandíjat. A Kincstári Start-értékpapírszámla kizárólag a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán egyszeri személyes rendelkezés során nyitható, díjmentes számlavezetés és automatikus befektetési szolgáltatás mellett. Előzetes online időpontfoglalás lehetséges a Kincstár honlapján keresztül, az ügyfélregisztráció szolgáltatás igénybevételével pedig jelentősen rövidíthető a számlanyitás ügyintézési ideje. Ezen felül a Kincstár ügyfelei ingyenes SMS szolgáltatás keretében értesítést kapnak a számlán történő jóváírásokról. A számlanyitáskor elektronikus forgalmazási csatornák használatára jogosultság igényelhető, melyek által kényelmesen, otthonról interneten (WebKincstár), okostelefonon (MobilKincstár) vagy call-center közreműködésével (TeleKincstár), telefonon keresztül is intézhetők a befektetések.

A számla megnyitásakor az alábbi dokumentumok bemutatása szükséges:

 • a szülő, törvényes képviselő vagy hozzátartozó, illetve a 16. életévet betöltött gyermek személyazo¬nosságának és lakcímének igazolására szolgáló okmányai;
 • a gyermek lakcímkártyája;
 • a gyermek adóazonosító jelét tartalmazó adóigazolvány (amennyiben rendelkezésre áll).
A 2006. január 1-je előtt született gyerekek részére is nyitható Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál, de ők nem jogosultak a 42.500,- Ft-os állami támogatásra, hanem a számla megnyitásakor kell induláskori összegként 25.000,- Ft-ot befizetni. Természetesen a befizetések után a gyermek a 10%-os állami támogatásra jogosult (legfeljebb évi 6.000,-Ft-ig).

Miért jó a Babakötvény?

 • bármilyen kis összegért lehet venni Babakötvényt, hiszen az alapcímlete 1 forint,
 • a befizetendő összegnek nincs alsó és felső korlátja,
 • bármikor vásárolható, amikor épp rendelkezésre áll megtakarítható összeg,
 • a befektetett tőke garantáltan az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik,
 • az éves befizetések után további 10%-os állami támogatás jár (évi max. 6 000,- Ft),
 • a Babakötvényen elért kamatjövedelem adó- és illetékmentesen felvehető,
 • egyszerű, mivel elég egy állandó havi átutalási megbízás a befizetni szánt összegről és más dolgunk a gyermek nagykorúvá válásáig nincs vele.

Mire használható fel a számlán lévő megtakarítás összege?

A fiatal felnőtt az életkezdési támogatást - 18. életévének betöltése napjától - a következő célokra fordíthatja, például:
 • tanulmányokra,
 • lakhatás biztosítására,
 • pályakezdés megkönnyítésére,
 • gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések