Baba

Babakonyha: szőlő recept tippek

A szőlő az emberiség talán egyik legősibb gyümölcse. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és hazánkban szinte bárhol megterem.
2017. Szeptember 07.

Babakonyha: szőlő recept tippek

A hozzátáplálás során 10-11 hónapos kortól adhatjuk a babának, héj és mag nélkül, negyedekbe vágva. A babák kb. másfél éves koruktól ehetik maggal, úgy mint a felnőttek.

A szőlő kiváló káliumforrás, vasat, magnéziumot, szelént, cinket és rezet tartalmaz. Megtaláljuk benne a B – és C-vitamint is. A szőlő cukortartalma igen magas, ez a természetes szőlőcukor könnyen felszívódik.

Bár elterjedt, finom és jól ismert gyümölcsről beszélünk a babakonyha kissé elhanyagolt gyümölcse. Azért nézzünk néhány szőlős receptet.

Szőlőpép

Kezdjük az elején, a szőlőpéppel. Nincs más dolgunk, mi egy bögrényi szőlőszemet kimagozni, leszedni a héját és összeturmixolni.

Gyümölcssaláta

A szőlő almával, banánnal, avokádóval, áfonyával vagy barackkal is jól párosítható. Ha ezeket felszeleteljük, magjuktól, héjuktól megválunk, akkor finom és egészséges csemegét kapunk. Akár salátaként, desszertként vagy hús mellé gyümölcsköretként is tálalhatjuk.

Szőlős csirkemell kuszkusszal

Hozzávalók: kb.370 g csirkemell filé, 150 g szőlő 170 g kuszkusz, 375 ml zöldségalaplé vagy víz, 1 citrom leve és reszelt héja, só, bors, 2-3 ek (olíva)olaj

Eheti az egész család.

Főzzük meg a kuszkuszt, készíthetjük vízzel, de zöldség alaplevelet és citromlé kombinációját is használhatunk.

A szőlőszemekből távolítsuk el a magokat, felezzük el. Egy serpenyőben forrósítsunk fel olajat, a megsózott, borsozott hússzeleteket tegyük a serpenyő egyik felébe, a másikba a szőlőszemeket. Óvatosan forgassuk a szőlőt és persze a csirkemellet is.

A grillezett szőlőt öntsük a kuszkuszhoz, hozzáönthetjük a megmaradt olajat is, ha nem égett meg. A húst tálalhatjuk külön, de csíkokra, kockákra vágva a kuszkuszhoz is önthetjük.

Kapcsolódó cikkeink: